Gå til innhold Gå til navigasjon

Utfordrende i Mali

Siden mars i fjor er nærmere 250 000 mennesker i Mali internt fordrevne flyktninger. 125 000 har flyktet til nabolandene Niger, Burkina Faso og Mauritania.

Det er en menneskelig tragedie som nå utspiller seg i Mali. Landet er midt inne i en katastrofe og en blodig krig som kan sette landet flere tiår tilbake i utvikling. Landet som i flere år var en av de demokratiske lokomotivene i Vest-Afrika, blir nå angrepet av islamistiske krefter som truer demokratiet og setter landet på enorme utfordringer.

Flere ganger har tuaregiske opprørere, som har kjempet for en egen stat i det nordlige Mali, blitt slått tilbake - senest i 2006. Det skjedde imidlertid ikke i januar for et år siden da tuaregene ledet an i et opprør som senere førte til et militærkupp mot president Amadou Toumani Toure. Militærkuppet skjedde i sinne og frustrasjon over at regjeringen ikke hadde maktet å rydde opp i konflikten med tuaregene i nord.

Denne situasjonen utnyttet islamistiske grupper, noe som førte til at de fikk fotfeste i Nord-Mali og har befestet sin posisjon der med å innføre sharia-lover og tatt kontroll over de enorme landområdene. I  disse områdene er utdanning, sang og musikk er noen av de aktivitetene som  det blir slått sterkt ned på. Samtidig kommer det også meldinger om at opprørerne har ødelagt historiske bygninger i byen Timbuktu.

Strømmestiftelsen har arbeidet i flere år i Mali, og ser med bekymring på det som nå utvikler seg. Prosjektene våre i Nord-Mali er dessverre foreløpig lagt på is og den lokale ledelsen i partnerorganisasjonen som vi samarbeidet med har måttet flykte. Samtidig har situasjonen endret seg ved vårt regionale kontor i Bamako. Det er reiserestriksjoner, og oppfølging og besøk til prosjektene skjer ikke slik de vil gjøre i en normal situasjon.

Lenger sør i Mali fortsetter vi våre prosjekter. Samarbeidet med partnere skjer så normalt som mulig sett i forhold til situasjonen landet er i. Både hurtigskoler og CMMF-grupper (spare- og lånegrupper) arbeider uten å være særlig påvirket av den spente situasjonen. Det er spesielt viktig å ha fokus på utdanning og gjennom kunnskap knekke islamistenes påvirkning og indoktrinering. Fra nyhetsbyrået INRI meldes det nå at flere og flere barn blir rekruttert som speidere og til å delta i kampene, noe som er sterkt beklagelig.

- I prosjektene nordøst i landet er situasjonen mer vanskelig. Våre partnere forsøker å arbeide så godt de kan i forhold til den vanskelige situasjonen. I tillegg til den daglige driften møter de også utfordringer som er knyttet til at det kommer flere og flere internt fordrevene flyktninger til områdene vi arbeider i. Det er en utfordring vi er nødt til å ta på alvor, sier vår regiondirektør i Vest Afrika.

Han forteller at de nå vurderer situasjonen fra dag til dag og tar de forholdsreglene de er nødt for å ta, nå når situasjonen er som den er. I tillegg til sikkerheten er den økonomiske utfordringen stor i et land som fra før var et av verdens aller fattigste. En langvarig krig vil gi Mali store økonomiske utfordringer. I følge en rapport fra FNs sikkerhetsråd forsterker krisen levekårene i Mali og det er anslått at krisen kan sende nærmere 700 000 mennesker ut i fattigdom.