Gå til innhold Gå til navigasjon

Ung jobbskaper i Jalimo

Ung jobbskaper i Jalimo

Betty Guwo (15) driver restaurant på landsbygda i Sør-Sudan

Egil Mongstad, Jalimo, Sør Sudan

Det er lunsjtid. Den unge gründeren åpner dørene. Gjestene kommer, en etter en. Ris, chapati, en kopp te og en krydret og smakfull saus til risen. De betaler noen få sørsudanesiske pund for maten. Og Betty koker, serverer, rydder og vasker opp. Smilet sitter løst – og inntekten kommer. På en dag kan den unge jenta ha en omsetting på 50 pund (ca 70 kroner).  Men det varierer. Noen dager kan det være mer, andre dager mindre. 

Fikk et yrke
Betty er bare 15 år gammel. For et år siden ble hun med på den sørsudanske varianten av programmet Shonglap. I løpet av ni måneder får klassen på 30 jenter opplæring i helse, hygiene, ernæring, lesing og skriving. Gjennom kurset får de sjansen til å lære seg et yrke for å skape seg en jobb.

Betty ville lære å lage mat og å drive en restaurant. Som første avgangskull fikk hun og de 29 andre deltakerne en startpakke innen det yrket de valgte å arbeide i. For Betty betydde det stoler og bord, samt gryter og kar, tallerkner og bestikk, til å komme i gang med restauranten. Hun leide seg et lokale og startet å koke.

Restaurant i landsbyen
Betty er jobbskaper i den vesle landsbyen ikke så langt fra grensa til Uganda. Her har hun skapt sin egen jobb, og tilbyr også en annen kvinne opplæring i kokekunst og restaurantdrift. Flere i landsbyen har vært flyktninger og har de siste årene kommet tilbake fra eksil i Uganda. Nå tenker de fremover og forsøker å etablere seg på nytt i hjemlandet.

– Vi hadde det vanskelig. Jeg gikk ikke på skolen og hadde ikke jobb. Skolegangen ble avsluttet da jeg var 11 år gammel. Foreldrene mine hadde ikke råd mer, og jeg måtte begynne å tigge på gata. Jeg gikk lange turen inn i bushen for å finne ved som jeg solgte. Jeg jobbet for andre, grov i jorda, plantet og høstet på andres gårder for å tjene noen få pund og hjelpe hjemme. Pappa er dagarbeider, og det er ikke alltid han har jobb, forteller den unge jenta.

Hjelper familien
Nå kan hun supplere foreldrenes økonomi.
–  Året på Shonglap har endret meg. Nå kan jeg kjøpe klær og ting jeg trenger til meg selv. Det kunne jeg ikke før. Dessuten kan jeg bruke kunnskapen Shonglap har gitt meg til å lære opp andre i hvor viktig det er med godt renhold, god personlig hygiene og ernæring, sier hun.

Drømmer stort
Det freser i varm olje i panna. Tynne leiver blir til herlige chapati som skal serveres denne dagen. Markedet ligger bare noen få titalls meter fra restauranten. Betty regner med storbesøk denne dagen.
– Kanskje 40 – 50 gjester til lunsj, sier hun og smiler. Markedet er godt kjent. Folk kommer helt fra Juba, nesten en dagsreise unna for å handle her. De kommer fra landsbyer i nærheten og fra Kajo Keji, en times biltur unna.

– Drømmen min er at jeg en dag kan bygge min egen restaurant og at jeg kan skape jobber og ansette flere. Det hadde vært fantastisk. Og så vil jeg bygge mitt eget lille hjem. Det er det jeg drømmer om nå, sier Betty - den unge gründeren i Jalimo i et ungt Sør- Sudan.