Gå til innhold Gå til navigasjon

Unge liv reddet

Unge liv reddet
I Lima lever ei 14 år gammel jente og hennes ett år gamle sønn i beste velgående etter å ha blitt reddet av Mødresenteret.

I Perus hovedstad Lima lever ei 14 år gammel jente og hennes ett år gamle sønn i beste velgående etter å ha blitt reddet av Mødresenteret.

Det å få barn i så ung alder er ikke akseptert verken moralsk eller lovmessig i dette landet. Likevel er det mange ungjenter som kommer i denne situasjonen ufrivillig.

I altfor ung alder ble hun kjæreste med en gutt som ifølge loven er for gammel for henne. De to holdt forholdet skjult. Foreldrene visste ingenting. Som 13-åring ble hun gravid og livet snudd fullstendig på hodet.

- Min far var så sint at jeg trodde han skulle drepe meg. Jeg var redd og full av tvil, forteller Elizabeth, som i dag er 14 år gammel. Barnefaren er 20 år. Han forlot henne da det ble klart at hun var gravid. I Lima tillater ikke loven et seksuelt forhold mellom ei som er yngre enn 18 år og en som er eldre. Det blir sett på som voldtekt.

- Å bli mor var det siste jeg tenkte å bli i så ung alder, fortsetter Elizabeth. Faren til Elizabeth var svært skuffet over sin yngste datter. Hun måtte flytte hjemmefra og han nektet å snakke med henne. Mødresenteret ble redningen.

De ansatte på Mødresenteret kom etter hvert i dialog med hennes far. De to har nå fått snakket ut sammen og harmonien er tilbake i familieforholdet. Hun har flyttet hjem igjen. Familien hjelper henne med babyen slik at hun har tid til å gjøre lekser og lese til eksamen.

- Jeg vil bli regnskapsfører, sier hun. For jeg er veldig god i matte. Med den støtten jeg får fra senteret, familien og nå også fra lærerne mine så skal jeg klare det, konkluderer 14 år gamle Elizabeth.

- Jeg er stolt over at det finnes en spesiell, liten person i livet mitt, sier hun og kysser sin sønn.

Historien om Elizabeth er hentet fra magasinet vårt Hjelp til Selvhjelp nr 2 2012. Last ned som PdF her.