Gå til innhold Gå til navigasjon

Talentfull toppelev

Talentfull toppelev
20 år gamle Docus er blant jentene på Druscilla som har mest utdanning i ryggen, med sitt vitnemål fra videregående.

Docus (20) lar seg ikke stoppe selv om hun er landsbyjente.
Hun jobber for toppkarakterer.

Tekst: Annabel Garred og Karoline Bråten, Act Now-studenter i Uganda
Foto: Annabel Garred

Sola skinner mykt og varmt gjennom vinduene, og lukten av nyslått gress siver inn. Vi er i Afrikas perle, Uganda, og værgudene smiler til oss. Helt i sør, nesten på grensen til Rwanda, finner du den lille byen Kabale, med sine omtrent 40 000 innbyggere. Opp en av Kabales mange bratte åser ligger Druscilla Balaba Vocational Training School, en yrkesskole for jenter som på ulike stadier og av ulike årsaker har falt ut av det vanlige skolesystemet. Druscilla tilbyr undervisning over to år i fag som hotelledelse, catering, data, engelsk og forskjellig håndarbeid.

60 elever
Skolen huser omkring seksti elever, og blant dem er Docus Asiimwe. 20 år gamle Docus er blant jentene på Druscilla som har mest utdanning i ryggen, med sitt vitnemål fra videregående. På Druscilla er det slik at alle elevene kan ta alle de fagene de selv vil, og dette tilbudet har hun virkelig benyttet seg av. Som førsteklassing har hun fylt dagene med timer i søm, strikking, hekling, smykkelaging, brodering, catering, data, jordbruk og engelsk.

– Mine favorittfag er strikking og søm, sier Docus med et smil, og forteller videre at det er dette hun håper skal bli hennes levebrød. Målet til Docus er å drive et eget verksted hvor hun kan strikke gensere til skoleuniformer og skreddersy fargerike plagg. Når hun er ferdig på skolen, vil moren hennes hjelpe henne å komme i gang og skaffe sy- og strikkemaskiner.
– Etter hvert håper jeg at jeg kan hjelpe mamma og gjøre livet lettere for familien min, forteller hun.

Moren ble enke
Docus er en av mange søsken, og etter at moren ble enke har familien strevd med å få endene til å møtes. Likevel har hun gitt Docus mye støtte og sørget for at hun alltid har fått gå på skole.

Det er moren som har inspirert og motivert henne til å arbeide hardt. Det er med stolthet hun kan si at hun bare har toppkarakterer på vitnemålet etter første året på Druscilla. Mulighetene for en jente som kommer fra landsbygda er få, og det er ofte ikke forventet mer enn at hun skal sette barn til verden. Nå vet Docus at hun har andre fremtidsutsikter.

Vanskelig å få jobb
I Uganda er det få jobbmuligheter. Dersom man vil lykkes, må man starte opp for seg selv. Selv personer med høy utdannelse sliter med å skaffe seg en jobb, og dersom de blir ansatt, er jobben ofte veldig dårlig betalt. Dette problemet er størst på landsbygda. Menneskene som bor der har ofte lav utdannelse og få muligheter til å utvikle evnene sine.

Mange drømmer om livet i byen, men veien dit er veldig lang. Det er dyrt, og det er vanskelig å etablere seg. Etter å ha bodd på Druscillas internat i Kabale, drar derfor mange tilbake til landsbyen de kom fra. Nå har de noe nytt å tilføre lokalsamfunnet og kan også lære bort de nye ferdighetene til andre.

Utdanner entreprenører
På yrkesskolen Druscilla utdanner de entreprenører. De lærer jenter ferdigheter som gjør at de kan klare seg selv og være selvstendige. Lærerne som jobber her vet hva jentene trenger og kjenner livet på landsbygda.

Jentene får god veiledning og oppfølging når de er ferdige på skolen. Skolen samarbeider med en rekke hoteller i distriktet, og de elevene som vil jobbe innen hotelledelse får tildelt praksisplass.

Innen de andre fagene driver mennesker som regel enkeltmannsforetak, og det er få muligheter for å bli ansatt i en bedrift. Derfor blir elevene godt lært opp til hvordan de best mulig kan lykkes med å starte sin egen bedrift. De får tro på seg selv og et håp om en bedre fremtid for seg selv og familien.