Gå til innhold Gå til navigasjon

Syklende forretningskvinne

Syklende forretningskvinne
– Nå leverer jeg fisk til mange familier i landsbyen, forteller Maria.

– De kaller meg bare «den syklende kvinnen som selger fisk», ler Maria (24).

Tekst og foto: Doreen Basirika, Kampala

Iført en knall rosa kjole, frakter Maria Nabyonga (24) varer fra markedet til landsbyen.

– Mange bruker mukene, småfisk, i matlaging. Men siden landsbyen ligger et stykke fra markedet, var det vanskelig for folk å kjøpe fisken, forteller Maria.

Derfor tok hun opp et lån for å kjøpe en sykkel.
– Nå leverer jeg fisk til mange familier i landsbyen. Jeg tror livet har blitt lettere for dem når de får fisken levert rett hjem. Samtidig har jeg skaffet meg et levebrød. Endelig er jeg selvstendig, jubler hun.   

Jobbjakt
For Maria var det en utfordring å finne jobb på landsbygda i Uganda. De fleste lever av jordbruk og har nok med sin egen familie. Maria ble mor i ung alder og mistet skolegangen. Uten inntekt var hun avhengig av støtte fra familiemedlemmer.

– Jeg bor sammen med broren min og var avhengig av hans inntekt. Men jeg ønsket å skaffe en egen inntekt. Jeg har et barn som jeg må forsørge, og det var viktig for meg og finne en utvei.    

Spare- og lånegruppa
Muligheten åpnet seg da hun fikk høre om spare- og lånegruppa i landsbygda.
– Da jeg hørte om sparegruppa, bestemte jeg meg for å bli med. Det var min mulighet, forteller hun. 

Maria var fortsatt avhengig av brorens inntekt, og hun måtte tenke kreativt for å tjene noen små mynter til sparing i gruppa. Hun tok mot til seg og spurte om noen trengte ekstrahjelp.
– Jeg gikk rundt og spurte om noen trengte hjelp til å vaske tøy. Først reagerte folk med overraskelse, fordi det ikke er vanlig å leie inn folk til å hjelpe hjemme, forteller hun.

Men til Marias overraskelse fikk hun flere kunder etter hvert.
– Flere sendte bud etter meg for å ta klesvasken deres. Slik klarte jeg å skaffe litt penger, som jeg kunne ta med inn i spare- og lånegruppa.
 
– Jeg ble selvstendig
Etter måneder med sparing vokste beløpet, og gruppen godkjente Maria som låntaker. Slik fikk hun kjøpt sykkelen – som i dag har gitt henne en god inntekt. For Maria betyr sykkelen selvstendighet.
– Det beste som har skjedd meg er at jeg har brutt avhengigheten. Nå har jeg min egen inntektskilde. Jeg er ikke lenger avhengig av gaver fra broren min. Jeg kan dekke mine egne utgifter og ta vare på barnet mitt, forteller hun.

– Mitt neste ønske er å bytte ut sykkelen med en motorsykkel. Hvem vet; kanskje jeg en dag eier et stort transportselskap som frakter varer over hele Uganda? ler hun.