Gå til innhold Gå til navigasjon

Sju år og ansvar for en baby

sunil-6-860x450

Lillesøster (9 mnd) må ha næringsrik mat. Storebror Sunil (7 år) trenger å slippe ansvaret.

Morgensola farger landsbyen lys rosa, men fremdeles holder disen det meste av varmen på en armlengdes avstand. Sunil blir stående i det rosa lyset og se på mens noen av de andre barna går mot skolen. Hva lærer de egentlig der? Synger de, snakker de sammen om verden, om tall og bokstaver? Tenk å bare sitte ned sammen med andre barn uten en baby på fanget?

Han hører en lyd inne fra hytta. Nei, ikke våkne nå, sov litt til. Bare fem minutt til. Bare sov til de andre har gått rundt svingen.

 • Strømmestiftelsen jobber i områder i Nepal hvor mange foreldre har harde jobber med lav inntekt.
 • En klassisk problemstilling er foreldre som jobber 10-12 timersdager, men som likevel har for lav lønning til å kunne sende barna i barnehage eller på skolen.
 • Dette fører til at mange barn er overlatt til seg selv opp til 12 timer hver dag mens foreldrene er på jobb. Barna som er overlatt til seg selv kan være helt ned i tre-årsalderen.
 • I neste omgang fører det til at storesøsken kan bli holdt hjemme fra skolegang for å passe på småsøsken.

Men så hører han henne igjen, og selv om han er sliten, så er hun jo lillesøstera hans. Han løfter henne forsiktig opp. Han er stor gutt på sju år. Kanskje han har blitt sterkere den siste måneden, for lillesøster synes lettere. Hun gråter ikke så sterkt som før heller. Kanskje er hun også i ferd med å bli stor jente?

Sunil setter seg på en stol utenfor hytta mens han bysser henne. Noen ganger forteller han henne små historier som han dikter, andre ganger synger han litt.

 

Det har vært en dame innom hytta og snakket med mamma og pappa om at lillesøsteren må spise mer riktig mat. Sunil sto utenfor veggen og lytta mens damen snakket. Mamma og pappa sa at de forsto hva hun mente. Men Sunil visste at de egentlig ikke gjorde det. Mamma forstår ikke alt på samme måte som andre voksne. Hun er snill, og hun er mammaen hans, men han vet at hun er litt annerledes. Han tror ikke det er meningen at han skal fortelle til noen andre at mamma ikke er helt som andre voksne, så i stedet har han bestemt seg for å passe på mamma, og å passe på lillesøster.

 • Barn som er hjemme alene en hel dag er utsatt med hensyn til ulykker og skader. I barnehagen og på skolen er de omgitt av omsorgsfulle og ansvarlige voksne.
 • Bortføring er en reell fare for små barn som er hjemme alene i disse områdene. I tillegg er barna ofte ensomme og redde. I barnehagen og på skolen blir barna passet på.
 • Foreldre som får lov av arbeidsgiver å ta med barna på jobb, velger noen ganger å gjøre det. Utfordringen er at mange av de lavlønte yrkene utføres på risikofylte arbeidsplasser. Barn risikerer å komme ut for brann-, klem- og transport-ulykker. I barnehagen og på skolen er det trygge omgivelser.
 • Alle barn har rett til utdanning. Skole og utdanning gir barn tro på seg selv, sine evner og fremtiden.
 • Utdanning er helt avgjørende for at barna en dag skal kunne skaffe seg arbeid som ikke er risikofylt. Utdanning er døren ut av fattigdommens onde sirkel.
 • Barn som har gått i barnehage, faller ikke så lett ut av skolen senere. I barnehagen lærer barna grunnleggende kunnskap og ferdigheter som forbereder dem til skolegangen og danner grunnlag for videre læring.
 • Når små barn får gå i barnehagen, kan deres storesøsken gå på skole i stedet for å være barnevakt.

Sunil har tenkt en del på det med maten til lillesøster. Men han finner ikke helt ut av det. Han gir henne banan så ofte han kan, noen ganger får han også tak i ris til henne. Kanskje gjør han det riktig, for hun gråter jo mindre og mindre. Og hun er rolig og søt. Krabber ikke rundt og styrer som de andre barna som ble født på samme tid som henne. Hun ligger stille i armene hans og ser på ham. Hun er snill.

Lillesøster virker nesten litt kald på tærne og fingrene, samtidig er hun klam og svett. Kanskje får hun for mye vann, kanskje er det derfor hun er så klam? Storebror vil bare at lillesøster skal ha det godt.

Sunil kan børste vekk fluer og insekter, han kan stryke henne over håret og han kan bysse henne, han gjør alt han kan for henne. Likevel har han en klump i magen som vokser og vokser. Han har en følelse av at noe er galt med lillesøster. Skrekkelig galt. Han har en følelse av at det er noe han ikke har gjort riktig, men han vet bare ikke hva det er.

 

1sunil-redd

De emosjonelle konsekvensene for barn som har stort ansvar kan være store.

I Nepal har vi samtalt med flere storesøsken som har opplevd at småsøsken omkom mens de passet dem. Barn fra så fattige familier har heller ikke tilgang på familiekontor, ABUP eller andre helsetjenester som kan hjelpe barna med bearbeiding av traumene og skyldfølelsen som følger en slik hendelse.

Storesøsken trenger å slippe ansvaret. Småsøsken trenger et trygt sted å være.

Jeg vil bli Hjertevenn-fadder

For 295 kroner i måneden vil jeg hjelpe barn i Strømmestiftelsens prosjekter

Anonyme gaver gir ikke mulighet for skattefradrag.

Fakta:

 • Strømmestiftelsen er en bistandsorganisasjon som bekjemper fattigdom gjennom jobbskaping, utdanning og samfunnsbygging.
 • I Nepal driver vi barnehager og skoler, slik at barn fra fattige familier skal få mulighet til å lære og utvikle seg i et trygt miljø.
 • For at barn skal få et bedre liv, har vi erfart at vi må jobbe med hele lokalsamfunnet som barna er en del av. Når vi gir muligheter til både foreldre og barn, ser vi at de gode virkningene sprer seg og fører til varig endring for både små og store.
 • Hjertevenn er Strømmestiftelsens fadder-program og hjelper 320.000 barn i året. Som Hjertevenn hjelper du barn til en trygg hverdag, oppvekst og fremtid.