Gå til innhold Gå til navigasjon

Strøm til jul

Agder Energi har overført en plan for hvordan strøm kan distribueres ut til den nye byen Kaputiei.

Snart tennes de første lysene i byen Kaputiei i Kenya med strøm, lamper og kunnskap fra Agder Energi.

Givertjenesten i Agder Energi og Skagerak Energi samarbeider om å skaffe strøm til Jamii Boras nyetablerte miljøby utenfor Nairobi. Arbeidet skjer i samarbeid med Strømmestiftelsen. Mye av midlene som samles inn går til dette formålet, blant annet julegaven fra Agder Energi i 2009.

Det er selskapet Otera som på oppdrag fra giversamarbeidet har utarbeidet en løsning for produksjon og distribusjon av strøm lokalt i byen.
- Det har tatt litt tid å finne riktig utstyr for våre venner i Kenya, men nå er konteineren pakket og klar for 40 dager på reisefot, sier Per Langemyr i Otera Montasje.

Strøm gir arbeidsplasser
I dag gikk konteineren med et dieseldrevet aggregat som kan produsere 170 kW, og diverse annet teknisk utstyr med båt fra Kristiansand via Rotterdam og så videre til Mombasa i Kenya.

- Det er helt avgjørende for utviklingen og bosettingen av byen at det kommer strøm nå. Derfor er dette en merkedag for prosjektet og ikke minst for beboerne på Kaputiei. Dette markerer starten på fortsettelsen av utviklingen av Kaputiei. Helt siden 2002 har Agder Energi vært en nøkkelpartner og en svært viktig medspiller i å utvikle Jamii Bora og Kaputiei og etter hvert har også Skagerak Energi kommet med som en viktig partner i prosjektet. Jeg er stolt av det samarbeidet vi har med begge disse partnerne, og på nytt ser vi hvordan dette er med å skape positive forandringer for de som bor på Kaputiei, som nå bokstavelig talt kan se enda lysere på fremtiden, sier Gundersen.
Og strøm er avgjørende, slår Tor Åmdal i AE Produksjon fast.
- Tilgang til lokalt arbeid er en forutsetning for at folk skal slå seg ned i byen og bli boende der. For at Kaputiei skal bli et livskraftig og selvdrevet samfunn må beboerne få tilgang til strøm, sier Åmdal.

Hjelp til selvhjelp
Aggregatet skal fra starten av gi strøm til utvikling av arbeidsplasser og til gatebelysning. Otera har klargjort materiellet som trengs for å lyslegge de første 500 meterne av hovedgata, inkludert kabler, master og 16 gatelamper med markedets mest energieffektive teknologi.
Når utstyret er ankommet bestemmelsesstedet reiser to medarbeidere Kaputiei for å sette anlegget i drift.

Arbeider langsiktig
Strømaggregatet er første trinn for å få strøm til Kaputiei. Neste trinn består i å få inn høgspent noe Jamii Bora har forhandlet avtale med Kenya Lightning and Power om fremføring av det nasjonale strømnettet til byen. I tillegg har ansatte i Nettkonsult prosjektert hvordan den lokale infrastrukturen bør bygges ut.
- Når høyspentlinjen en dag er forlenget ut til Kaputiei vil aggregatet fungere som en reserveløsning ved strømbrudd. Vi ser på dette som en investering med langsiktig verdi for byen, sier Tor Åmdal i AE Produksjon.

Tekst og video: Hallgeir Vestøl og Egil Mongstad