Gå til innhold Gå til navigasjon

Status Nepal, torsdag 30. april

Status Nepal, torsdag 30. april
Unge jenter er ekstra utsatt for seksuell utnytting og trafficking nå i tiden etter jordskjelvet. Bildet er tatt før skjelvet.

Det har nå gått seks dager siden det kraftige jordskjelvet i Nepal. Landet er fortsatt i en kaotisk og akutt fase, der det trengs medisinsk hjelp, vann, telt og – ikke minst – søk etter overlevende og døde.

Nå melder også en ny bekymring seg: seksuell utnytting av jentene.

Strømmestiftelsens ansatte og partnere kom raskt i gang med hjelpearbeidet, siden de allerede var i landet da skjelvet skjedde. 
– Det er godt å se at folk får hjelp, samtidig som at dødstallene og antall skadde og hjemløse er høye – nesten umulige å ta inn over seg, forteller fungerende generalsekretær i Strømmestiftelsen Kristine Sødal.

– Vi stålsetter oss for at antallet døde blir oppjustert, når redningsarbeidere kommer inn i landsbyer og distrikter de til nå ikke har kommet inn i – eller fått full oversikt over.

Det er med tungt hjerte å melde at vi får beskjeder om omkomne, også i våre prosjekter. Til nå er vi forsiktige med å gå ut med tall, ettersom situasjonen fortsatt er uoversiktlig, men det er snakk om flere døde med tilknytning til våre program i Makawanpur. En ubekreftet melding sier at noen av disse er Samvad-jenter.

Det som er klart er at flere Samvadsentere har blitt skadet og ødelagt. Lørdag er fridag for Samvad, så heldigvis var det ingen grupper i aksjon i Samvadlokalene da jordskjelvet skjedde. Fem animators (Samvad-«lærere») har fått husene sine ødelagt, og flere andre ansatte hos partnere har fått store skader på husene sine.

Partnerne våre melder at et høyt antall av bygningene i Makawampur er skadet av jordskjelvet. Vi avventer med å gå ut med nøyaktige tall, ettersom dette er ubekreftet. Flere av partnernes kontorer er også delvis ødelagt, men det er ikke meldt om skader på personell hos noen.

I Kathmandu er ABC Nepals senter for rehabilitering av traffickingofre skadet, og jentene må sove i telt.

Vi er nå ekstra bekymret for de unge jentene i Nepal; de er ekstra utsatt for trafficking-bakmenn som ønsker å selge dem til bordeller i India. Mange bor uten fire veggers beskyttelse, mange har mistet foreldrene sine og de er slitne, sultne og tørste. De kan dessverre bli lette ofre for folk som ønsker å utnytte dem.

Nepal er storleverandør av jenter til sexindustrien i India, og etter skjelvet er de ekstra sårbare. De yngste jentene som forsvinner til India er bare seks-sju år gamle. Det er anslått at rundt 200.000 nepalske jenter befinner seg på indiske bordell, men mørketallene er store.

Våre ansatte i felt melder dessverre om at det har voldtektsforsøk. De gjør sitt aller beste for å være en vaktbikkje, og følge med på om det er noen som prøver å utnytte eller lure jentene, i tillegg til hjelpearbeidet de allerede er i gang med.

Strømmestiftelsen og partnere er i full gang med nødhjelpsarbeidet. Vi jobber med 800 familier i denne nødhjelpsfasen og deler ut tepper, telt, madrasser, lommelykter, vann/utstyr for rensing av vann, mat og – i samarbeid med organisasjoner med medisinsk kompetanse – medisiner. Det er etter hvert blitt umulig å få tak i det vi deler ut i Kathmanduområdet, og et team har reist til India for å kjøpe inn flere telt, tepper og madrasser som vil bli distribuert til partnerne som er aktive i operasjonen.

Strømmestiftelsens kontor i Kathmandu vurderes fortsatt som farlig å gå inn i, og det er satt opp et telt utenfor som fungerer som midlertidig kontor. I går tidlig hadde vi til og med et koordineringsmøte med partnerne her! Det er vanskelig å si når kontoret igjen kan brukes, vi har ikke funnet noen til å reparere det ennå. Det gjør inntrykk å vite hvor mye våre ansatte og partnere står på i denne fasen, vel vitende om at også de og dere egne familier er berørt.

Det er fortsatt tydelig at det vil kreve store investeringer i å gjenreise infrastruktur, bygninger og å sette i gang samfunnet i de områdene som er rammet av katastrofen. Dette blir i neste fase, når denne akutte situasjonen har lagt seg.

Tre måter å hjelpe på:
1. Send SMS Hjelp til 2377 (200kr)
2. Sett inn penger på konto 3000.33.26000
3. Ring tel. 820 44 050 (200kr)

Les flere Nepal-oppdateringer her.