Gå til innhold Gå til navigasjon

Skaper seg en bedre hverdag

Kvinnene i Masai Mara har ikke like mange rettigheter som norske kvinner.
Men disse er i ferd med å ta kontroll over egen økonomi!

2019-kenya-talek-basecamp-(15)_web

Inntekt er viktig

Noen av oss selger melk, andre lager perlesmykker. Nå skal vi i gruppa snart besøke en annen spare- og lånegruppe for å få ideer til nye produkt som vi kan lage og selge. Vi må jo utvikle oss, forteller kvinnene i spare- og lånegruppen som Strømmestiftelsen støtter. Gruppa består av kvinner fra en landsby i Masai Mara i Kenya.

2019-kenya-talek-basecamp-(17)_web

Hvordan fungerer gruppa?

- Vi starter først med å finne en måte å tjene penger på. Deretter begynner vi å spare en del av lønna. Hver person sparer 300 kenyanske shilling hver uke. Nå har gruppa eksistert i tre år, og vi er allerede i gang med utlån av penger. Noen ganger trenger noen å låne til å utvide bedriften, andre har lånt penger til barnas skolegang.

2019-kenya-talek-basecamp-(2)_web

Stort aldersspenn

- Som du ser, så er det stort aldersspenn i gruppa. Det er jo noen her med nyfødte barn, men andre av oss er betydelig eldre. Felles for oss er at vi er kvinner. Og som kvinne er det spesielt viktig å få hjelp til å spare, for det skal mye til for at vi skal få lån i en vanlig bank. Det har vel sammenheng med at kvinner ikke eier land, og da har vi lite å slå i bordet med i møte med en bank. Men nå klarer vi oss selv, vi har blitt mer selvstendige, forteller kvinnene.

2019-kenya-talek-basecamp-(6)_web

Er sparekassa trygg?

- Det kreves tre nøkler for å åpne kassen med de oppsparte midlene i. Det vil si at alle de tre personene som har nøkler må være tilstede for at vi kan låne ut penger.

Tyveri? Det har vi aldri opplevd, avslutter kvinnene.