Gå til innhold Gå til navigasjon

Sju år med Shonglap

I 2006 startet vi i Strømmestiftelsen prosjektet Shonglap i Bangladesh. Nå over sju år senere, har mer enn 80 000 jenter deltatt.

Resultatene viser at Shonglap har ført til store endringer for de som har fått være med. I år skal 14 000 nye jenter få være med i Shonglap-programmet. Og resultatene er tydelige. For eksempel har programmet forhindret nærmere 1700 barneekteskap – det har forhindret at foreldre skal betale medgift i mer enn 1300 ekteskap.  

Shonglap startet i 2006. Ordet er bengali og betyr dialog. Selve programmet er utviklet i Bangladesh av våre lokale samarbeidspartnere og handler om å bevisstgjøre unge jenter i alderen 12 – 19 år på menneskerettigheter, barneekteskap, medgift, hiv og aids, om helse og hygiene, om hvilke rettigheter og hvilke plikter en har i samfunnet – om lese- og skrivekunnskap om ernæring og ikke minst om yrkesutdanning.

Av de som har deltatt i programmet har nærmere 15 000 startet egen virksomhet og tjener nå egne penger til seg selv og familien. Mer enn 5000 jenter har startet på utdanning og er nå tilbake på skolebenken igjen. Shonglap har også forhindret over 330 tilfeller der unge jenter i landsbyen eller i Shonglap gruppa skulle gifte seg med en mann som hadde flere koner.   

I 2008 fikk Strømmestiftelsen og Shonglap Operasjon Dagsverk. Nå er vi inne i det siste året med penger fra aksjonen og vi trenger ferske penger til fortsettelsen av prosjektet. I år har Kavli-fondene bidratt med sin 50 års jubileumsgave, en gave som vil bety mye for fortsettelsen av prosjektet i Bangladesh.

Andre tall viser at Shonglap har ført til at det er bygget 1250 nye latriner i landsbyene, det er plantet 2500 trær. Som en del av prosjektet er det opprettet grupper som skal ivareta jenters rettigheter. Innen utgangen av 2012 hadde disse gruppene over 10 000 medlemmer.