Gå til innhold Gå til navigasjon

Sirkusinstruktør i Kristiansand

Sirkusinstruktør i Kristiansand
Det har nå gått fem år siden Edinson ble med i Tierra de Niños sitt kunst- og kulturprosjekt, som støttes av Strømmestiftelsen.

Et kulturprosjekt i Limas fattigste bydel fikk Edinson Joel (19) bort fra gjengmiljøet. I år lærer han barn i Kristiansand å sjonglere.

Tekst og foto: Jeanett Villegas, Lima

– Jeg er ikke lenger en umoden gutt som kaster bort livet sitt på gata. Nå er jeg sirkusinstruktør, forteller Act Now-studenten Edinson Joel Altamirano Figueroa fra Peru.  

Det har nå gått fem år siden Edinson ble med i Tierra de Niños sitt kunst- og kulturprosjekt, som støttes av Strømmestiftelsen. 

– Før jeg begynte i kulturprosjektet pleide jeg å slå broren min og plage de andre barna i prosjektet. Jeg var en skikkelig pøbel. Jeg likte ikke å gjøre lekser og jeg ville ikke høre på mamma. En dag så jeg noen gutter som gikk på stylter. Det imponerte meg, og jeg bestemte meg for å begynne selv, mimrer han.

Unngikk en kriminell løpebane
Edinson Joel Altamirano ble født i Bagua Chica, en jungelby i Peru. Senere flyttet han sammen med familien til det nordlige hjørnet av Lima, Pachacutec. En bydel som gir tak over hodet til over 150 000 innbyggere som lever i provisoriske boliger laget av matter, kryssfinér, pinner og biter av plast.

– Alle familiene som lever i min bydel er fattige. Noen er fattigere enn andre, forklarer Edinson.

Pachacutec har begrenset tilgang til elektrisitet, vann og helsesenter. Det finnes få kulturtilbud til ungdom, og kriminelle ungdomsgjenger er et stort problem.

– Dersom barn og unge er engasjert med arbeid, sport, studier eller familie, er det mindre sjanse for at de involveres i kriminalitet. Hadde det ikke vært for aktivitetsgruppa i Tierra de Niños, ville jeg kanskje ikke vært her i dag. Kanskje ville jeg vært en del av de lokale gjengene som skaper trøbbel for familien min og lokalsamfunnet, forteller Edinson.

Lærer bort sjonglering
I dag er han president av ACJP (The Association of Youth and Children), en gruppe som er formet for å promotere kunst- og kulturprosjektet.

– Lederne så hvordan jeg endret meg og de ga meg nye oppgaver og utfordringer. Jeg endret personlighet når jeg begynte å fokusere på å lære nye ting, som å sjonglere. I dag er jeg en av dem som underviser i sjonglering. Mestringsfølelsen ga meg troen på meg selv og jeg ble mer ansvarlig, sier Edinson.

I år er Edinson Act Now-student og bor i Kristiansand i 10 måneder. I løpet av månedene i Norge får han sjansen til å lære bort sine sirkuskunster.  
– I høst sjonglerte jeg på Barn er Bra-festivalen i Haugesund. Jeg underviser også i sirkusaktiviteter på Samsen Kulturhus i Kristiansand. Det er veldig gøy å få jobbe som sirkusinstruktør i Norge!