Gå til innhold Gå til navigasjon

"Samvad" er frigjørende for Karisma

'Samvad' er frigjørende for Karisma
Karisma og bestemor - to sterke damer.

17 år gamle Karisma Chaudry (bildet) legger armen vart og kjærlig rundt bestemors skulder.

Bestemor smiler og er glad for at barnebarnet er en av de få i familien som klarer å få en utdanning.

I det åpne rommet som utgjør en uteplass, henger klær til tørk. Langs veggen henger noen frukter, litt løk og noen andre grønnsaker. Her er det tørt når plaskregnet kommer.

Plassen er omgitt av fire sammenhengende bygninger i en firkant. Ei due flakser vilt og setter seg ned på stråtaket. En gjeng skuelystne barn og venner til Karisma kommer inn. Vi er i en landsby i Rautahat distrikt sør i Nepal, helt mot grensa til India.

- Det er så bra at barnebarnet mitt får en utdanning. Vi er så stolte sier, bestemor. Hun tilhører adivasiene (urbefolkningen) i lavlandet i Nepal og har selv opplevd hvordan det er å bli diskriminert på grunn  av kaste eller etnisk tilhørighet. I likhet med de kasteløse (dalitene) blir også urbefolkningen diskriminert i Nepal.

- Det var mye av det da jeg vokste opp. Vi kunne ikke delta i alt de andre fikk delta i, vi fikk ikke gå der de andre gikk og kom vi ut i en av rismarkene til jordeieren måtte vi betale han for det. Vi kunne ikke drikke fra den samme brønnen og det var flere andre måter vi ble holdt nede på. Men det er blitt mye bedre nå, sier bestemor.

- Jeg har ikke selv opplevd å bli diskriminert. Men selv om det fortsatt skjer er det blitt noe bedre enn da bestemor vokste opp. Det som fortsatt skjer av denne typen diskriminering skjer fordi det er en del av systemet som fortsatt virker her. Men det skal ikke være slik og vi vil ikke fortsette med å ha det slik, sier Karisma Chaudry.

Drømmen hennes er å bli lærer. 11 år har hun gått på offentlig skole. Nå er hun i gang med det 12 skoleåret. Hun ser på Strømmestiftelsen Samvad program som svært viktig for lokalsamfunnet hun vokser opp i.

- Det er en forutsetning for utviklingen av våre små samfunn at vi og de som vokser opp får utdanning. Mine foreldre hadde tro på meg - de ville at jeg skulle gå på skolen - få meg en utdanning og skaffe meg et yrke og få en sikker inntekt. Det er mange unge som aldri får sjansen til det - først på grunn av kaste - men også på grunn av at foreldrene ikke har penger til å sende barna sine på skolen. Samvad kan hjelpe dem til å komme i gang med utdanning. I tillegg er det en mulighet for oss som tilhører urbefolkningen, eller for daliter å komme på skolen, lære om menneskerettigheter, få lese og skrivekunnskap og hjelp til å forstå og utfordre tradisjoner og kultur, sier Karisma.

Selv etterlyser hun tre viktige ting som landsbyen trenger. Det er strøm, toaletter og bedre veier. I vår landsby er det 55 familier og bare et toalett, som den ene jordeieren i landsbyen har bygget til seg og sin familie. Hver morgen går det en strøm av store og små unge og gamle til jordene for å gjøre morgentoalett - det er uhygienisk og helsefarlig. Det er et problem for oss. Og så trenger vi strøm. Det er vanskelig å gjøre skolearbeid og å skape vekst og utvikling i landsbyen uten strøm, og dårlige veier ødelegger jordbruksvarene våre når de skal transporteres til markedene, sier Karisma.

- Alle som  bor her trenger å få en bedre forståelse for hva det vil si å utvikle landsbyen vår og hva det vil betyr for alle oss som bor her og skal vokse opp og fortsdette å leve her. Det er her vi har våre hjem og det er her vi skal fortsette bo, men vi trenger å utvikle samfunnet vårt, sier hun. Hver ettermiddag drar hun til landsbyen Samwad senter - der hun underviser.

- Det er en fantastisk mulighet jeg har fått. Samvad har endret mye i mitt liv. Nå kan jeg foreksempel snakke uten å være blyg om det jeg er opptatt av, om helse, om hygiene om saker og personlige ting jeg ikke kunne snakke med noen om før. Det er veldig frigjørende å kunne det. Jeg har ikke kjæreste - det viktige for meg nå er å få en utdanning - sikre fremtiden min slik at jeg kan få en inntekt. Når så det er klart - da vil mamma og pappa finne en mann til meg og jeg kan gifte meg. Slik er det - og slik er det fortsatt for mange av oss jenter i Nepal, sier Karisma Chaudry.