Gå til innhold Gå til navigasjon

Samfunnsansvar går aldri av moten

Strømmestiftelsen – dere er en aktør som helt klart kan hjelpe bedrifter til et samfunnsansvar, sa John G. Bernander på et lunsjmøte på Kick i Kristiansand.

Strømme Business Partner, Strømmestiftelsens næringslivssatsing, var arrangør for lunsjarrangementet som samlet 80 næringslivsledere fra og rundt Kristiansand.

Bernander er administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon og var invitert til sin hjemby Kristiansand for å snakke om bedriftenes samfunnsansvar.

Les mer om CSR her.

- Kan vi kapitalisere oss på noe som er riktig og viktig så er det bra. Å ta samfunnsansvar handler ikke om avlat, det handler heller ikke om de gode gjerningene, men det handler om å ta ansvar for det samfunnet man er en del av. Næringslivets viktigste rolle er å skape bærekraftige verdier. Vekst og velferd går hånd i hånd – sosialt samfunnsansvar og vekst henger sammen. Samfunnsansvar kan være en strategi for å håndtere risiko, styrke bedriftens omdømme og for å oppnå konkurransefortrinn. CSR handler i virkeligheten om det å bygge og skape verdier, slo Bernander fast.

Når en skal snakke om samfunnsansvar er det ikke mulig å komme utenom Hans Nilsen Hauge, som sammen med arendalitten Samuel Eyde, kanskje er den største norske gründeren, og som gikk foran og viste sosialt samfunnsansvar.
- Hauge bør også i dag være et godt eksempel for dagens bedriftsledere, sa Bernander.

Han understreket at CSR er noe bedriften må ta på alvor og at det er noe bedriften vil få igjen for, for eksempel gjennom ansatte som vil ha noe som er med å skape begeistring og engasjement på arbeidsplassen.

- Samfunnsansvar vil aldri gå av moten. Unge arbeidstakere i dag ser etter bedriftenes samfunnsprofil når de skal søke jobber. Samfunnsansvar handler om å bygge og skape verdier, og har du ikke lest Kongespegelen, et læreskrift i samfunnskunnskap og samfunnsmoral fra midten av 1200 tallet, ja så anbefales det, sa Bernander.

Han mener at Norge og Norden er kommet langt på CSR og lenger enn enkelte andre, men fortsatt er det mye som kan gjøres.
- Å ta et sosialt samfunnsansvar går aldri av moten – verken i forhold til egne ansatte og eiere. En vinner er den som kan forene dette med en lønnsom vekst, slo Bernander fast.

Lunsjmøtet bød også på et møte med artisten Guri Schanke som underholdt med vakker sang akkompagnert av pianisten Jon Willy Rydningen.