Gå til innhold Gå til navigasjon

Fri fra kastesystemet

Ranjita er dalit, født som kasteløs i Nepal. Her er kastesystemet forbudt ved lov, men det betyr ikke at det er avskaffet. Etter å ha deltatt i vårt utdanningsprogram Samvad, fikk hun ny status i samfunnet og ny selvtillit. 

ranjita-smiler

Oppvokst i kastesystemet

Ranjita husker en gang hun besøkte en høykastefamilie. Der satte hun seg på en stol. Da hun gikk, så hun at de kastet stolen. «Men jeg nektet å tro at det skulle være forskjell på folk. Pappa har gitt meg navnet mitt, det betyr «å hjelpe andre». Han sa at jeg aldri måtte slutte å forsøke å forandre verden».

ranjita-med-sjal

Forandring

«Samvad forandret oss ungdommene. Deretter ble familiene og landsbyen forandret».

«På slutten av kurset ble hele gruppa invitert i bursdag til en Samvadjente fra en høykastefamilie. Vi spiste sammen og danset. Det var fantastisk. Og det viser at det stemmer det som pappa sa: Vi må aldri slutte å forsøke å forandre verden».

img_7656

Jobber som frivillig

I dag jobber Ranjita frivillig i Samvad-grupper i Nepal. Hun har vært med og starte grupper for barn. Hun er programleder i et radioprogram hvor ungdom deler Samvad-lærdommen. Hun reiser rundt på skoler for å fortelle om alt fra hygiene til barneekteskap.

"Nå er jeg fri," sier Ranjita.

Hva er Samvad?

Samvad er et ettårig utdannings- og livsmestringskurs som Strømmestiftelsen driver i Nepal. Målet er å gjøre ungdom trygge og selvstendige, gi dem kunnskap om egne rettigheter og muligheten til å tjene egne penger. Gjennom dialog og refleksjon i gruppa forandrer ungdom oppfatninger om kastesystem, likestilling og rettigheter. Samvad er designet for å spre seg videre. Gjennomsnittlig forandrer en Samvad-ungdom livet til fem andre mennesker.