Gå til innhold Gå til navigasjon

Pumpene som øker inntekt

Pumpene som øker inntekt
U Thien Shwe dyrker ris, bønner og betelnøtter.

En ganske enkel trø-pumpe er i ferd med å revolusjonere landbruket for fattige bønder i Myanmar.

Det er tørt langs veien. Skyer av sand virvles opp etter bilen. Vi legger bak oss landsby etter landsby. Det meste av avlingene er høstet. Det er tidlig i mai måned. I juni kommer monsunen. Da skal årets ris igjen plantes.

U Thien Shwe dyrker ris, bønner og betelnøtter. I generasjoner har familien drevet den vesle gården. Gården er liten og ikke mer en et par mål. Gjennomsnittsbruket for en fattig bonde er fem mål. Men for U Thien, ble jorda mer lønnsom da han tok mot til seg og kjøpte en trø-pumpe. Det har gjort arbeidet på gården hans mye lettere, han tjener mer penger, og hverdagen mye enklere.

En time til sammen på pumpa hver dag gjør at han sparer både krefter og tid. Før måtte han, kona og barna bruke et par timer hver morgen og like mye hver kveld for å vanne de skjøre betelplantene og bønnene.  

Inngjerdet og under nettingtak som verner plantene mot den sterke sola, står de grønne plantene.

myanmar-u-thien-shwe-pumpe2
U Thien trør, han trakker opp og ned og pumper friskt vann på plantene fra fiskedammen like utenfor. Systemet er utviklet i Israel. Spesielle slanger er perforerte med små hull. Etter hvert som bonden trør pumpes det vann fra dammen og ut i systemet som sprinkler plantene. Betel er en avling de normalt får bra betalt for. Etterspørselen er stor.

Trø pumpene er produsert av selskapet Proximity design, et selskap som utvikler og gjennomfører forretningsideer for et kommersielt marked. Pengene går tilbake til landsbyutvikling og investeres i at menneske kan få bedre og enklere liv utenfor fattigdom. Strømmestiftelsen har støttet dette prosjektet i flere år og vi har, gjennom vårt mikrofinansarbeid, et lån på nærmere seks millioner kroner til dette selskapet. Trø pumper og en rekke andre produkter brukt til vanning, er noe av det de utvikler. Pumpene selges rimelig for rundt 100 kroner stykket. De er laget i plastikk, de er robuste og lette å håndtere. Siden starten i 2004 har de solgt over 120 000 slike pumper over hele Myanmar. På et gjennomsnittsbruk på ca. 20 mål gir trø pumpene en økt inntekt på mellom 300 og 400 dollar i året.

Pumpene ble utviklet av den norske ingeniøren Gunnar Barnes i Bangladesh på 1970 tallet og har siden blitt forenklet flere ganger og dagens enkle Proximity versjon er lett å montere og enkel å bruke. I 2013 mottok de - Curry Stone Design prisen - for pumpene de har videreutviklet.

- Vi forsøker å gjøre produktene våre så enkle og praktiske som mulig. I utviklingsprosessen samarbeider vi tett med brukerne. Våre designere og utviklere er kreative, men kanskje viktigst av alt er de at de kan forstå og lytte til brukernes behov, sier Debbie Aung Din. Sammen med mannen Jim Taylor startet hun Proximity design for snart 10 år siden. Fra å dekke 600 landsbyer midt på 2000 tallet, er de nå ute til nærmere en halv million mennesker i Myanmar med produktene sine.

U Thien Shwe går ned fra fotpumpa. Han slipper å bære litervis med vann på slitne skuldre.
- Nå sparer vi krefter og vi sparer tid vi kan bruke til helt andre ting. Vanndammen gjør at jeg og kan drive oppdrett av fisk og tjene penger på det. Vi trenger kontanter, det er det viktige for alle oss fattige bønder. Pumpene har gjort livene våre lettere. Det gir oss mer tid til å gjøre andre viktige og nødvendige ting på gården, sier han.