Gå til innhold Gå til navigasjon

Prosjekt mot kjønnsbasert vold

Prosjekt mot kjønnsbasert vold
Strømmestiftelsen jobber for jenter som er utsatt for seksuell vold og overgrep.

1. januar startet vi et nytt prosjekt i Nairobi. Prosjektet skal arbeide med jenter som er utsatt for seksuell vold og overgrep.

Det er organisasjonen CJCH (Centre for justice for victims of crimes against humanity) som skal drive arbeidet. Organisasjonen har flere års erfaring i å arbeide med juridisk bistand og oppfølging av personer som er utsatt for kjønnsbasert vold og seksuelle overgrep. Organisasjonen CJCH oppstod etter de voldsomme opptøyene etter valget i 2007 – 2008 da over tusen mennesker ble drept og mange tusen utsatt for vold og seksuelle overgrep.

Styret i Strømmestiftelsen godkjente like før i fjor jul å bevilge penger til prosjektet, som i første omgang er et pilotprosjekt for ett år. Målsettingen det første året er å identifisere og arbeide med 120 jenter fra slumområdene i og rundt Mathare. Prosjektet har fått navnet «Bonga», som betyr «la oss snakke». Jentene vil få tilbud om samtaler, og inngå i flere grupper som organiseres og møtes i flere opplæringssenter i og rundt Mathare. I alt vil det bli opprettet åtte slike senter. I tillegg til psykisk oppfølging vil jentene få tilbud om å lære et yrke og bli introdusert for spare- og lånegrupper der de kan være med å spare penger og senere låne for å starte en egen liten virksomhet. Målsettingen er at jentene etter et år skal oppleve dette tiltaket som et springbrett til å delta inn i andre grupper og slik komme ut av organisasjonen og klare seg selv.

- Vi har fått en samarbeidspartner har erfaring i å arbeide med mennesker som er utsatt for seksuelle overgrep og kjønnsbasert vold. De har spesielt fokus på juridisk rådgiving, assistanse og oppfølging. Seksualisert vold er et svært sensitivt område å gå inn i. Jentene og kvinnene som er utsatt for overgrep av en karakter som den vi snakker om her, opplever det både som traumatisk og skambelagt. Mange klarer ikke å leve videre etter overgrepet. Vi skal inn i dette på en helhetlig måte med sikte på å rehabilitere jentene og gi dem et springbrett tilbake til samfunnet, sier programsjef Titus Tenga i Strømmestiftelsen.
 CJCH driver også opplæring av og holdningsskapende arbeid blant politifolk, for å lære dem hvordan de skal arbeide med personer som er utsatt for seksuelle overgrep.

- Målet er at vi gjennom denne partneren og i dette programmet skal kunne gi 120 jenter en ny start. Det er noe vi virkelig ser frem til å være med på, sier Tenga.