Gå til innhold Gå til navigasjon

Piken med svovelstikkene

100 millioner gatebarn. For de fleste av oss forblir det bare et tall.

Bak hvert eneste tall er det et bankende hjerte, en drømmende sjel, et tenkende menneske, et barnesinn som søker etter trygg­het. Etter noen som bryr seg.

Vi møter dem over hele verden, på gatene i Europas storbyer og i verdens million­ byer. De pusser sko, de tigger, de vasker bilvinduer, de selger aviser og blader, og de stjeler. Du finner dem på søppeldynga, på hodet i søppel-
kassene, de er i hælene på deg, bydende og bedende. Hele tiden med et blikk for øye: noe å spise, noe som kan gi varme, noe som kan gi en slant med penger.

Forsømt. Sårbare og overlatt til seg selv blir de forsømt av politikere og samfunnet. De blir seksuelt utnyttet, utsatt for fysiske og psykiske over­grep, sult, isolering og drap. Det er ikke så mange år siden brasiliansk politi drev regelrett jakt på gatebarna.

Ifølge nettstedet til organ­isasjonen «Consortium for street children» har 93 prosent av jentene som bor på gata i Rwanda, blitt voldtatt. I Etiopia er 95 prosent av jentene seksuelt utnyttet. På gata i Peru bruker 97 prosent av gatebarna ulike former for narkotika. Volden gatebarn utsettes for lar seg ikke beskrive.

Rømmer. Gatebarna har alltid vært der. I England regner en med at nærmere 100.000 barn rømmer fra hjemmene sine hvert år. Flere av disse blir aldri meldt savnet.

Politikeren og filantropen Lord Ashley skrev på 1840­-tallet om 30.000 nakne, skitne, lov­løse og forlatte barn i og rundt London. Fra verdenslitteraturen blir vi kjent med gategutten Kim i Rudyard Kiplings bok med samme navn. Kanskje aller mest kjent er den vesle banden av gatebarn i Charles Dickens bok Oliver Twist.

Er du barn, fattig og bor i en by, vokser du opp i et miljø som er det farligste noen kan vokse opp i. Ifølge UNICEF er det 40 millioner gatebarn i Sør­-
Amerika. Bare i gatene i Bolivias storbyer er det nærmere 900.000 gatebarn.

Drømmer. Gatebarna er som barn flest, med drømmer og håp. Men de er neglisjert, for­latt og overlatt til seg selv. De er mellom 0 og 18 år gamle, og gata er deres oppholdsstedhele eller deler av døgnet. De har foresatte som ikke bryr seg eller ikke klarer å ta seg av dem. Noen går på skole, andre gjør det ikke.

Kanskje er et av verdens mest kjente gatebarn jenta i H. C. Andersens eventyr om piken med svovelstikkene. Navnløs, ensom, redd og kald dør hun i lyset av velstanden en nyttårs­morgen.

Inn i varmen. Strømmestift­elsen møter disse barna hver eneste dag i flere av sine prosjekter. Alalay, en organ­isasjon vi samarbeider med, arbeider med gatebarn i Bolivia og møter hver dag flere hundre barn på gata. Noen av dem kommer inn i varmen og blir med i Alalay før det er for sent, andre forblir på utsiden som i eventyret til H. C. Andersen. For disse barna er det virkelig­hetens språk som brer sitt kalde teppe over dem når mørket kommer og nattekulden griper fatt i en skjelvende barnekropp.

Historiene til 100 millioner barn er nærmere oss selv og vår egen hverdag enn det vi liker å tenke på.

Tekst: Egil Mongstad, informasjonsleder i Strømmestiftelsen