Gå til innhold Gå til navigasjon

På skolebenken for første gang

På skolebenken for første gang
Mor på skolebenken

FAKTA/BAKGRUNN: Verden er blitt totalt forandret for den 37 år gamle enken og firebarnsmoren Samadié i Mali, takket være muligheten til å gå på skole.

Tekst og foto: Jeremi Traore, Mali

– Jeg hadde behov for å delta i samfunnet og veldig lyst til å lære, forteller Samadiè Doumbia.  
– Da sjansen bød seg benyttet jeg anledningen, sier den unge enken som i voksen alder har lært seg å lese og skrive, takket være et kurs støttet av Strømmestiftelsen.

Barna til Samadie er mellom to og tolv år. Familien bor i landsbyen Bladiè, som ligger ni mil sør for hovedstaden Bamako. Mannen hennes døde da den eldste sønnen var ni år gammel, så Samadiè har et stort ansvar med å ta vare på sine to døtre og to sønner. Maten får hun i hovedsak fra sine egne avlinger.

For å ha barna i skole betaler hun 400 kroner i året, og takket være sin egen skolegang kan hun nå følge opp barna sine og forsikre seg at også de gjør det godt på skolen.
– Dette er aller første gang i mitt liv at jeg sitter på skolebenken. I begynnelsen var jeg veldig redd. Det var flaut, og jeg turte ikke engang å snakke i timene, sier Samadiè.

Sparing og selvtillit
Småbarnsmoren har lært seg tall, og kan nå skrive ned telefonnumre og ringe på egenhånd. Hun ble i tillegg med i en mikrofinansgruppe gjennom skolen. Her sparer og låner de sammen i gruppa, og settes i stand til å utnytte de ressursene de har i sitt nærmiljø. Mikrofinansprosjektet jobber tverrfaglig med lese- og skriveopplæringa. Dette hjelper kvinnene til å håndtere sine økonomiske aktiviteter og transaksjoner på en god måte.

Skolegangen har gitt Samadiè ny selvtillit. Hun sitter ved pulten med bøkene foran seg i klasserommet og smiler fra øre til øre.
– Jeg er veldig stolt over at jeg nå kan stå foran klassen og lese tekster jeg selv har skrevet, sier hun.

I tillegg til lesing, skriving og regning får klassen også undervisning i godt lederskap, miljø, demokratiske rettigheter, og hvordan man kan bedre sin egen og familiens helse. De lærer om rettigheter og plikter i samfunnet, hvilke myndigheter de må forholde seg til og hvordan de kan samarbeide med dem for å bedre forhold i lokalmiljøet.
– Det er en helt ny verden som har åpnet seg, smiler Samadiè fornøyd.