Gå til innhold Gå til navigasjon

På jobbjakt i Uganda

På jobbjakt i Uganda
– Før trodde jeg at bistand handlet om å dele ut mat, sier Bjørn Christian.

– Før trodde jeg at bistand handlet om å dele ut mat. Men det er bedre å ha en jobb enn å ta imot penger fra andre, sier Bjørn Christian.

Tekst: Siv Iren S. Kolstad
Foto: Sverre Skjold


Utvikling er mye mer komplisert enn jeg trodde, sier Brandon Trung Moen (26) og rister på hodet.
Sammen med Bjørn Christian Alsaker (28) fra Stord har han akkurat kommet hjem fra Uganda. De har vært på Jobbskapertur for å møte mennesker som har skapt sin egen arbeidsplass og jobbet seg ut av fattigdom.
– Vi så en busslast med britiske turister som kastet penger ut vinduet, mens mennesker flokket seg rundt utenfor. Jeg har lært utrolig mye om hvordan bistand virker, og hvor viktig det er å forstå det store bildet. Man hjelper ikke folk ut av fattigdom ved å kaste penger etter dem, forteller Brandon.

Jobbskaping gir fellesskap
I den første delen av turen besøkte de Kabale, på den ugandiske landsbygda. Langt fra bylivet i hovedstaden Kampala, har lokalbefolkningen i Kabale bygget opp en felles teplantasje.

– Hele landsbyen hadde gått sammen om å skape sin egen arbeidsplass. De hadde laget stemplingskort, og alle stemplet seg inn og ut av arbeid.  På plantasjen dyrker de te-spirer som videreselges til kjøpmenn. En gang i året samles alle og deler overskuddet fra året som har gått, forteller Bjørn Christian.

– Det var utrolig å se hvordan en slik gruppe skaper fellesskap på landsbygda. Når man har et felles prosjekt jobber man sammen, i stedet for å konkurrere. Gjennom gruppa skapes et samfunn, der folk kjenner hverandre og kan dele kunnskap, forteller han videre.

– Jobb er viktig
– Før trodde jeg at bistand handlet om å dele ut mat, men nå skjønner jeg at det ikke hjelper folk ut av fattigdom. Det metter bare magen i en dag. Det kommer ikke til å løse problemene til de fattigste. De må få kunnskap og mulighet til å brødfø seg selv. Når man jobber og tjener egne penger, så får man også bedre selvtillit. Det er mye bedre enn å ta imot penger fra andre, sier Bjørn Christian.
Brandon la merke til hvordan livet på landsbygda skiller seg fra bylivet. Og at området man lever i påvirker mulighetene for å skaffe seg en jobb.
– Alle prosjektene er tilpasset det området det ligger i. I byene fokuserer prosjektene mye på salg og forretningsdrift. For å skape seg en jobb i byen, må man forstå markedet. På landsbygda er prosjektene mer fokusert på yrkesutdanning. Det var interessant å se hvor ulike behovene er i byen og på landsbygda, sier Brandon.

Ikke en turistreise
– Denne reisen har hatt en helt annen dimensjon enn en vanlig turistreise. Jeg har lært enormt mye om bistand. Vi kom inn under huden på Uganda, fikk snakket med mennesker og fikk større forståelse av hvordan samfunnet henger sammen. Uganda har politiske utfordringer som ikke et enkeltmenneske på turistreise kan løse. Det trengs mye kunnskap om hele landet for å vite hvor man skal begynne. Derfor syns jeg det er bra å støtte en organisasjon som man stoler på. For meg er det en fin måte å bidra på, sier Brandon.