Gå til innhold Gå til navigasjon

På ett hjul for gatebarna

Stål i ben og rumper, og hjerter av gull. Det må disse gutta ha, etter sommerens mest oppfinnsomme innsamlingsaksjon.

Tekst: Siri L. Thorkildsen
Foto: Privat

Flekkerøya/Vrådal: Gøran Nielsen og Tommy Thomassen (17 år) syklet nemlig fra Flekkerøya til Vrådal på enhjulssykler for å samle inn penger til Strømmestiftelsens arbeid for gatebarn i Bolivia. Hele 19 mil ble tilbakelagt på tre dager.
– Nå som turen er over er vi VELDIG glade! Vi har hatt det sinnssykt vondt underveis, men også veldig moro. Alt i alt har det vært en kanonbra tur, sier Gøran.

Gutta klarte å fullføre sykkelturen med hver sin sekk på ryggen, uten følgebil.
– Det ble mer vår tur når vi klarte å gjennomføre det alene. Men det gjør det vondt en viss plass når vi har hatt ti kilo ekstra på hver rygg, og etter å ha sittet så lenge på setet, sier Gøran.

Ett hjul er kulere enn to
Til sammen syklet 17-åringene i nesten 20 timer.
– Hvordan i all verden fant dere på at dere skulle gjøre dette?
– Vi satt en kveld og tenkte på de som sykler fra Kristiansand til Hovden på to hjul. Vi hadde lyst til å gjøre noe liknende og bestemte oss derfor å sykle strekningen Flekkerøy – Vrådal på ett hjul, siden vi synes det er kulere, forteller Gøran.

Å støtte Strømmestiftelsens arbeid var et lett valg for syklistene med det store engasjementet.
– Vi valgte Strømmestiftelsen fordi vi synes de gjør masse bra og fordi de har mange gode prosjekter, forteller Gøran.

Da de tok kontakt med Lars Olav Kragholm i Strømmestiftelsen, var reaksjonen utelukkende positiv.
Han sendte syklistene alternativer til prosjekter de kunne støtte. Valget falt på Alalay, Strømmestiftelsens partner i Bolivia, som hjelper gatebarn til et verdig liv. Hos Alalay får de skolegang, aktiviteter, trygghet, hjelp til å bearbeide traumer og mulighet til å lære seg et yrke. Du kan lese mer om Alalay på side 18-19.
– Disse gutta har virkelig imponert og vist et fantastisk engasjement, sier Lars Olav Kragholm.

Kvikk-lunsj og heiarop
Den spesielle sykkelturen fikk mye oppmerksomhet. Familie, venner og media heiet gutta fram, og de ble fort lokalkjendiser. I tillegg fikk de sponset sykkeltøy av sportstøyprodusentene Klubbkonsept og 24 (TwentyFour).

Langs veien traff syklistene på mange som ville gi dem litt ekstra støtte for å nå målet.
– Vi har truffet mange gjestfrie og hyggelige folk. På Birkeland kjørte en fyr forbi oss på torsdag morgen og sa god tur. Nesten tre mil etterpå traff vi på ham igjen, da hadde han vært på Åmli og kjøpt cola og kvikk lunsj til oss. Da vi kom til Herefoss og Hagen Café fikk vi spandert rekesmørbrød, og på Treungen fikk vi spandert hamburger, pommes frittes og cola, sier Gøran til Kristiansand Avis, en av de mange som skrev om guttas innsamlingseventyr.

– Vi synes det er kjempemoro, det virket som folk satt pris på det vi gjorde og det er jo kanonbra, sier Gøran til avisa. Han legger til at ganske mange tutet, rullet ned vinduet sitt og ønsket dem god tur.

– Det gøyeste var å møte alle de greie folkene som stoppet og gav oss drikke og middag og som hadde lest og sett oss på tv, sier Tommy.

Her kan du se film av gutta på tur.

Utfordrer fortsatt
Når det gjelder innsamlingen så er gutta godt fornøyd med responsen så langt.
– 64 stykker har så langt satt inn penger. Det er helt kanon, og vi har veldig lyst at flere slenger seg på. Det går tross alt til en god sak, sier Gøran, som understreker at det ikke er for sent å bidra.

Innsamlingen foregår ved at folk kan betale ti kroner per mil guttene syklet. For å støtte guttenes aksjon for gatebarna, kan du sette inn penger til Strømmestiftelsens konto: 6318 09 53878.
Husk å merke innbetalingen med ”1-hjuling til Vrådal”.
– Da vet de hvilket prosjekt pengene skal til, avslutter Gøran og Tommy, som ikke har planer om å gjenta den smertefulle, men inspirerende turen på en lang, lang stund.