Gå til innhold Gå til navigasjon

Operasjon Dagsverk 2012 til Strømmestiftelsen

I dag ble det avgjort: Landets skoleelever skal jobbe for kasteløse ungdommer i Nepal i oktober.

Operasjon Dagsverk er elevenes egen solidaritetsaksjon. 1. november skal tusenvis av ungdomsskoleelever – og elever i videregående skole –  jobbe for en sak ungdommene selv har stemt fram. Og etter avstemmingen på elevtinget i Oslo i dag ble det altså klart at Operasjon Dagsverk i 2012 skal gå til Strømmestiftelsens utdanningsprosjekt for kasteløse - daliter i Nepal.

Overlykkelige
– Vi er overlykkelige for å bli tildelt Operasjon Dagsverk 2012! Dette vil bety ufattelig mye for så mange unge jenter og gutter i Nepal, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Strømmestiftelsen, Kristine Storesletten Sødal.
– Jeg har selv vært i Nepal og sett behovene, og sett hvor stor innvirkning dette prosjektet har på folks liv. Jeg tror et slikt prosjekt ikke bare utdanner ungdom, men også forandrer deres og folks syn på kasteløse. Ringvirkningene gir håp om at prosjektet ikke bare hjelper ungdommene som får være med på dette, men hele samfunnet, sier hun.

Med Strømmestiftelsens program er det meningen at Operasjon Dagsverk skal gi 25.000 kasteløse dalit-ungdommer en ettårig utdanning som gir:

• Kunnskap om egne rettigheter og mot til å sette grenser.
• Lese og skriveferdigheter.

• Yrkesopplæring så de kan tjene egne penger.
• Verktøy til å organisere seg og påvirke politikere og media.


Student Birgit Solbakken holdt appellen.
Her er hun sammen med årets OD-leder Steffen Kristiansen.

Daliter – kasteløse i Nepal – er utestengte i eget land, og glemt av verden utenfor. De blir behandlet som verdiløse, og blir sett på som ”urene” av sitt eget folk. Mange ender opp som slavearbeidere på teppeveverier, eller indiske bordeller. Svært få kan lese og skrive.
De fleste daliter lever i bunnløs fattigdom, og ser ingen vei ut av uføret ettersom samfunnet og kastesystemet holder dem nede. De er rett og slett dømt til et liv i fattigdom og som utstøtte, før de i det hele tatt er født.
– Gjennom OD-prosjektet som heter Samvad (som betyr ”dialog” på nepali) skal kastesystemet få seg en real knekk, sier Sødal.

Erfaring gjør mester
Strømmestiftelsen har også tidligere blitt tildelt Operasjon Dagsverk. I 2008 samlet elevene inn til prosjektet Shonglap i Bangladesh. Prosjektet er veldig likt det i Nepal, og Samvad er bygget på erfaringene Strømmestiftelsen gjorde seg med dette prosjektet.

Sterk konkurranse
Strømmestiftelsens prosjekt konkurrerte mot Redd Barnas prosjekt ”Uhørt!” (Egypt, Libanon, Palestina og Libya) og SAIHs prosjekt ”Ikke kødd med skogen min!” (Bolivia og Nicaragua).

Les mer om Operasjon Dagsverk også på http://www.od.no

.................................................................
For mer informasjon:
Markeds- og kommunikasjonssjef i Strømmestiftelsen,
Kristine Sødal på tlf. +47 916 56 50
Pressekontakt: Egil Mongstad - + 47 952 89 394