Gå til innhold Gå til navigasjon

Øker utdanningssatsningen i Niger

Øker utdanningssatsningen i Niger

- Norge vil øke sitt engasjement i Niger, spesielt innen utdanning, sier statssekretær Hans Brattskar. Denne uken besøkte han et av verdens aller fattigste land for å følge opp regjeringens satsing på utdanning i utviklingspolitikken.

Denne saken er skrevet av og hentet fra regjeringen.no

Niger ligger sist på FNs utviklingsindeks og har den største folkeveksten i verden. Dette fører til et stort press på utdanningsinstitusjonene i landet. Skolene sliter med å tilby alle barn en tilstrekkelig god skolegang. Samtidig innebærer konflikt og manglende stabilitet at mange barn ikke har mulighet til å gå på skole. Niger er derfor et av tre land i det svært urolige Sahel-beltet som inngår i Regjeringens regionale satsing på utdanning. 

- Det er viktig at Niger lykkes i å skape utvikling. Utdanning er av avgjørende betydning i et land hvor 70 prosent av befolkningen ikke kan lese og skrive, sier Brattskar.

I løpet av besøket har Brattskar besøkt en hurtigskole som drives av Strømmestiftelsens samarbeidsorganisasjoner med støtte fra Norad. Hurtigskolene gir barn med liten eller ingen skolegang et tilbud som vil sette dem i stand til å følge vanlig undervisning etter ni måneder. Klassen som Brattskar besøkte i utkanten av hovedstaden Niamey besto av 24 jenter og gutter mellom ni og tolv år, som etter tre måneders matteundervisning kunne legge sammen, trekke fra og gange. De hadde ikke gått på skole tidligere. Barna var plukket ut av en lokal komite, som også sto for bygging av det enkle klasserommet. Erfaringen viser at barn med ni måneders skolegang i hurtigskole klarer seg minst like godt som andre når de begynner i fjerde klasse.

Brattskar hadde møter med Nigers statsminister, utenriksminister og utdanningsminister. Han møtte også de viktigste utviklingspartnerne til Niger og representanter for en rekke organisasjoner engasjert i utdanning, matvaresikkerhet og helsespørsmål.

Migrasjon og sikkerhetsspørsmål stod høyt på dagsorden i møtene med myndigheter og andre lands diplomater. Niger er det mest sentrale transittlandet for migrasjon til Libya og over Middelhavet. En bedring av situasjonen i Niger er viktig også for stabilitet og kriminalitetsbekjempelse i Sahel-regionen.