Gå til innhold Gå til navigasjon

Ny teknologi vil gi fattige drømmene tilbake

Ny teknologi vil gi fattige drømmene tilbake
Ny teknologi vil betyr mye for utvikling i verden. Den digitale revolusjonen kan gi fattige nytt håp, sier Silvija Seres. Foto: Pixabay.

Ny teknologi forandrer verden i en fykende fart. Det skaper nye muligheter for den fattige og de som klarer å henge med, og utfordringer for dem som ikke gjør det.

– Mobiltelefonene og ny teknologi åpner for helt nye muligheter i kampen mot fattigdom og forandrer verden i en fykende fart. Bare på de siste 20 årene som internett har vært har det nådd ut til omlag 25 prosent av verdens befolkning. Men det mobile nettverket stikker fra og er nå ute til nærmere 90 prosent, sier Dr. Silvija Seres. 

– Smarttelefonen inneholder en digital revolusjon. I dette verktøyet blir grensen mellom internett og mobil visket ut og gjør mobilen til en ny plattform for spredning av kunnskap, informasjon og tjenester og åpner for helt nye muligheter. Mobilen blir en plattform for tilrettelegging og demokratisering av helt grunnleggende infrastrukturtjenester innenfor finans, helse, utdanning og så videre, sier Seres. 

seresSeres er forsker og matematiker og har jobbet med dette i flere år. Hun har studert algoritmeoptimalisering ved Oxford, og har jobbet mye med gründerskap og nytenking i forretningslivet. Hun har blant mye annet vært leder i Microsoft, i selskapet Fast Search & Transfer og jobbet både i Saudi Arabi og i Silicon Valley i USA. Seres har nå en rekke tillitsverv og sitter i styret i flere private og offentlige bedrifter, blant annet i Telenor, Kavlifondet, Nordea og NRK. 

– For at samfunnet skal få glede av mulighetene som ligger i dette, må vi ha politikere som ser nytten og vil satse. Klaus Schwab fra World Economic Forum snakker om den fjerde industrielle revolusjonen. Først kom dampmaskinen. Så kom elektrisiteten, og 100 år etter det fikk vi datateknologien. Nå snakker vi om IT, kunstig intelligens, biler som kjører av seg sjøl og roboter som overtar fra mennesker. Det spesielle er at denne revolusjonen bærer i seg alle erfaringene fra de foregående industrielle revolusjonene. Vi bruker det digitale til å kontrollere alle de andre industriene, men også til å definere hva og hvem vi er, sier Seres. 

Ny teknologi forandrer verden i en fykende fart. Det skaper nye muligheter for den fattige og de som klarer å henge med, og utfordringer for dem som ikke gjør det. 

En smarttelefon, en ladestasjon, en ruter; Det er ikke så mye som skal til for at denne verden blir tilgjengelig selv i de mest avsidesliggende landsbyer. 

– Dette kommer til å revolusjonere helsevesen, skole og utdanning og mye mer. En liten applikasjon på smarttelefonen kan være et nyttig hjelpemiddel for en jordmor eller en bestemor som skal hjelpe med en fødsel. I USA bruker de hjemmesykehus der dataoverføring til sykehuset er en helt sentral del i overvåking av pasienten.

Dette er teknologi som er tilgjengelig. Tenk hva det kunne betyr for en liten sykestue eller fødeavdeling ute i verden. Eller når det gjelder å låne penger, overføre penger, spare penger og beskytte fattige mennesker mot lånehaier. Dette er nye muligheter som i tillegg til å være praktiske gode løsninger er grunnleggende for demokratiutvikling, mener Seres. 

– For en skole som driver med yrkesopplæring på landsbygda kan denne teknologien brukes til å lage tegninger – lære å bruke presisjonsverktøyer – lære å lage egne verktøy og så videre. Det er bare fantasien som setter grensene, sier hun. 

– Alle som ser en fremtid med en utvikling og et yrke, og samfunn der det er plass og bruk for dem, vil gripe den sjansen. For å få trygghet trenger du tilhørighet, og tilhørighet får du ved å bygge noe sammen. Afrika trenger hjelp for å gjenvinne stoltheten korrupte regimer har tatt fra dem. Den digitale revolusjonen kan gi dem nytt håp og ny definisjon av retning. Den digitale revolusjonen kan skape nye gründere og gi fattige drømmene tilbake, sier Silvija Seres.