Gå til innhold Gå til navigasjon

Norsk skolesuksess i Vest-Afrika

Norsk skolesuksess i Vest-Afrika
Denis Dougnon og Erik Solheim.

Hjelp til Selvhjelp-pris til professor Denis Dougnon fra Mali for «norsk» skolesuksess i Vest-Afrika.

Torsdag kveld mottok professor Denis Dougnon, fra det vestafrikanske landet Mali, Strømmestiftelsens Hjelp til Selvhjelp-pris.

Dougnon mottok prisen for sitt arbeid med å utvikle pedagogikken for utdanningsprogrammet Speed School. På 10 år har programmet gitt 125 000 barn i Mali, Burkina Faso og Niger en ny sjanse til utdanning.

- Jeg er stolt over å motta prisen, sa Dougnon. I sin tale roste han lærere og rektorer, foreldre og barn og alle som er opptatt av skole og utdanning i Niger, Mali og Burkina Faso. Til alle dere som gjør en storartet jobb i skolen, men som aldri blir sett og hørt, og som ingen snakker om. Prisen er også en hyllest til dere, sa professor Dougnon.

Dougnon fikk prisen for innsatsen han har gjort for å utvikle det pedagogiske opplegget for skoleprogrammet Speed School. Programmet er skreddersydd for å gi barn som har droppet ut av skolen en ny sjanse til utdanning. På ni måneder får de tre års utdanning og kan begynne i fjerde klasse. Siden starten i 2005 har nærmere 125 000 barn gått på Speed School og 100 000 av disse har 
kommet seg videre til den offentlige skolen.

Prisen ble delt ut av leder i OECD-DAC Erik Solheim. I sin tale understreket han mellom annet at det står mye bedre til i verden enn det mediene forteller oss.

- Ikke fokuser på de negative bildene som møter oss i TV. Det er fortsatt mange store problemer og utfordringer der ute, men fakta er at verden aldri har sett så bra ut som nå. I løpet av de siste ti årene har for eksempel Sør Amerika fått 60 millioner færre fattige. Barn fra fattige familier i Shanghai gjør det gjennomsnittlig mye bedre i skolen enn barn fra rike velstående familier i USA. En 15 åring i Vietnam viser gjennomsnittlig bedre skoleresultater enn en jevnaldrende i Norge, sa Solheim.

140 personer var til stede i Kristiansands storstue på Christiansholm festning for å overvære prisutdelingen. Utdanningsministrene fra Niger, Burkina Faso og Mali var også til stede da prisen ble delt ut. Prisen er på 100 000 kroner og deles ut av Strømmestiftelsen hvert år.