Gå til innhold Gå til navigasjon

Nødhjelp til sultkatastrofen i Øst-Afrika

Strømmestiftelsen går inn med mat til de rammede i våre prosjekter i Uganda. Gi ditt bidrag til sultkatastrofen på Afrikas horn nå.

– Det er en forferdelig humanitær tragedie som utvikler seg på Afrikas horn. Når vi vet det er mange barn som dør hver eneste time, er det bare tragisk, sier generalsekretær i Strømmestiftelsen, Øyvind Aadland.

– I nært samarbeid med vårt regionkontor i Uganda, følger vi tett opp utviklingen i våre operasjonsområder. Vi får inn meldinger om at hele Øst-Afrika-regionen er rammet av matmangel og stigende inflasjon. Som langsiktig utviklingsorganisasjon forsøker vi å finne vår oppgave i denne situasjonen, sier Aadland.

Vi vil konsentrere oss om å hjelpe de menneskene som allerede er med i våre mikrofinans- og utdanningsprosjekter. Der sult og nød gjør det umulig å få disse langsiktige programmene til å opprettholdes, vil vi gjennom våre partnere gå inn med nødhjelp.

– Det vi gjør er å skaffe mat til skolebarn så de kan bli i skolesystemet, og likeledes hjelpe kvinnene i sparegruppene til å opprettholde sparegruppene sine. Hvis disse langsiktige initiativene faller sammen, rammes de langsiktige løsningene, sier Aadland.

Strømmestiftelsen vil derfor dele ut mat, slik at de som er rammet fortsatt kan være med i ”hjelp til selvhjelp”-prosjektene.

12 millioner
Sultkatastrofen i Somalia og landene rundt, ofte kalt Afrikas horn, blir stadig verre, skriver utenriksdepartementet i en melding. Nå er flere enn 12 millioner mennesker er direkte rammet av tørke- og matvarekrisen. De har ikke mat.

– Jeg oppfordrer det norske folk å støtte de store organisasjonene som gjør en fantastisk jobb for å hjelpe i tragedien, sier Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Politisk
Hovedårsaken til katastrofen er den langvarige konflikten i Somalia. Landets regjering har svak legitimitet og mesteparten av landet er under den islamistiske opprørsbevegelsen al Shebabs kontroll. Krigen har gjort lokalsamfunnene svært sårbare, selv for naturlige variasjoner i klimaet.

– I tillegg til at dette er en sultkatastrofe skapt av tørke, er det er denne krisen også menneskeskapt. En manglende utvikling over lang tid, politisk vanstyre, og forskjellige konflikter har skyld i denne krisen, sier Aadland.

Han mener vi - i tillegg til å bidra i den akutte krisen - også må rette blikket mot årsakene til sultkatastrofen. Han etterlyser politisk vilje, slik at dette ikke skal skje igjen. Solheim mener politiske løsninger er det som må til på sikt:
– Utfordringene i Somalia er enorme. På sikt er det bare politiske løsninger som kan dra landet ut av det uføret det er i. Men nå må verdenssamfunnet stille opp for å hjelpe i denne akutte humanitære krisen, sier han.

Gi en gave til sultkatastrofen i Øst-Afrika
Hvis du ønsker å hjelpe: send sms merket "gave" til 2377. (Kr.200,-), eller gi støtte med visa eller mastercard her.

Du kan også bruke kontonummer 6319.07.62000. Merk da gaven "Sultkatastrofe".
Denne ekstragaven vil brukes inn i arbeidet blant de mest rammede i våre prosjekter. Nå gjelder det særlig Nord-Uganda, men vi vil kontinuerlig følge utviklingen.