Gå til innhold Gå til navigasjon

Nesten 100 000 barn har begynt på skolen

Nesten 100 000 barn har begynt på skolen

- Umulig å få til uten den store støtten fra givere og støttespillere i Norge, sier generalsekretær Kristine Storesletten Sødal.

Strømmestiftelsen legger i dag fram de viktigste resultatene i arbeidet fra 2014 til 2018.

- Vi er stolte av hva vi har oppnådd på disse fem årene. Gjennom utdanning, inntektsmuligheter, beskyttelse av barn og unge og styrking av sivilsamfunn har vi klart å ta viktige steg mot målet om å utrydde fattigdom, sier generalsekretær Kristine Storesletten Sødal.

Hovedtallene viser blant annet at

  • 92 482 barn har begynt på barneskolen
  • 62 004 familier har kommet seg ut av fattigdom
  • 250 956 mennesker har fått jobbmuligheter
  • 326 119 mennesker har deltatt i spare- og lånegrupper
  • 70 049 unge jenter har blitt styrket gjennom livsmestringskurs

De siste tre årene har prosjektene nådd ut til rundt 1 million mennesker hvert år i regionene hvor Strømmestiftelsen opererer. I 2018 nådde organisasjonen totalt 1.001.745 mennesker, hvor 72 prosent var kvinner og 32 prosent var under 18 år.

- Disse gode resultatene hadde vært umulig å få til uten den viktige støtten fra givere og støttespillere her i Norge, sier Sødal.

Speed Schools – en suksess
Et prosjekt har også fått stor anerkjennelse også internasjonalt. Fra 2014 til 2018 fikk 61.900 barn på 2351 skoler begynne på Strømmestiftelsens Speed School-program i Vest-Afrika. Her får barn som har falt ut av skolen i alderen 8-12 år en sjanse til å komme tilbake. 

En evalueringsrapport fra forskningsstiftelsen Fafo slo tydelig fast at programmet har stor effekt og hjelper årlig flere tusen barn tilbake til skolebenken.

Bekymret for økt trusselbilde
Sikkerhet har vært en stor utfordring i regionene hvor Strømmestiftelsen opererer, særlig i Vest-Afrika og Sør-Sudan. Det siste året har situasjonen forverret seg betraktelig.  

- Vi går inn i en ny periode med økt trusselbilde i Vest-Afrika, hvor terrorangrep fra ekstremistiske grupper er blitt en del av hverdagslivet. Akkurat nå er 1933 skoler stengt i Burkina Faso og rundt 326.000 barn uten skoletilgang. I Sør-Sudan vakler freden. Klimaendringer skaper også hindringer. Vi er svært bekymret for menneskene som deltar i prosjektene våre og våre lokalt ansatte. Ikke minst kan det bli vanskelig å oppnå gode resultater i en slik kontekst, sier Sødal.

Se mer - her jobber vi