Gå til innhold Gå til navigasjon

Når barnet er forsørgeren

Når barnet er forsørgeren
Også denne dagen handler om å samle inn mest mulig søppel, som skal leveres til resirkulering, for denne gutten.

Hvis mor og far hadde jobb med fast inntekt, kunne barnearbeid avskaffes. For fortsatt må millioner av barn gå på jobb istedenfor på skolen.

Det er tidlig morgen i Nepal. Søskenflokken på seks trasker bortover veien med store sekker i hendene. Mens de mer privilegerte i landsbyen gjør seg klare for å gå på skolen, vet disse barna at denne dagen er som alle andre dager. For også denne dagen handler om å samle inn mest mulig søppel som skal leveres til resirkulering. Den yngste er kanskje fem år. Ingen av dem går på skole.

De er ikke alene om skjebnen sin. Ifølge FNs organisasjon for arbeidsliv, er det fortsatt 152 millioner barnearbeidere i verden i dag. Når vi snakker om barnearbeid i denne sammenheng, er det ikke småjobber i hverdagen. Det er ikke noe galt i at barna må hjelpe til med husarbeidet og kanskje klippe plenen en gang imellom, like lite i Norge som i Nepal eller Uganda. Barn har imidlertid rett til utdanning, og rett til å få lov til å være barn som leker og utfolder seg. Et barn skal forsørges, ikke være forsørgeren. Det er dette kampen mot barnearbeid handler om. (Artikkelen fortsetter under bildet)

gutt-med-spade_per-fronth

Det er mange ulike årsaker til barnearbeid. Kulturelle forhold kan spille inn, og den lave kvaliteten på undervisningen i skolen kan også være en svært negativ faktor. Prisen for skolegang er høy i familier som trenger barnas arbeidskraft for å sikre at de samme barna ikke må legge seg sultne om kvelden. Om foreldrene da ser at barna ikke lærer noe nyttig på skolen, ender regnestykket i familien ofte opp med at barna heller bør skaffe mat på bordet enn å bruke tid på skolen.

Dette jobber Strømmestiftelsen med i våre utdanningsprosjekter, der vi blant annet har fokus på lærerutdanning og foreldremedvirkning på barneskolene. Fattigdom er imidlertid den viktigste årsaken til at så mange millioner barn jobber hver dag istedenfor å være på skolen.

For å bekjempe barnearbeid, er det viktig at vi forstår de ofte tøffe realitetene som ligger bak valget når mor og far lar barna jobbe. Foreldre sender ikke barna sine på jobb fordi de er slemme og ikke unner dem noe godt. Fattigdom handler om å ha få valg i livet. For mange er også samtlige alternativer dårlige. Når det dreier seg om å overleve fra den ene dagen til den neste, er barnearbeid et forståelig valg for desperate foreldre. (Artikkelen fortsetter under bildet)Jobbskaping for foreldrene blir kanskje det viktigste tiltaket for å bekjempe barnearbeid. Hvis foreldrene tjener nok penger til å forsørge familien, faller den viktigste grunnen til at barna skal jobbe – når de egentlig skulle være på skolen – bort. Når barnet arbeider istedenfor å ta utdanning, bidrar dette i den negative spiralen som fører til fattigdom.

Uten utdanning vil barna ofte havne i samme desperate situasjon som foreldrene på arbeidsmarkedet, og det blir en enorm utfordring å komme seg ut av fattigdom. Derfor henger også Strømmestiftelsens innsats med å skape jobber til voksne og kvalitetsutdanning til barna så nøye sammen.

Ved å skaffe voksne jobb med anstendig lønn, kan man forhindre barnearbeid. Ved å få barn inn i skolen og forbedre kvaliteten på deres læring, styrker man barnas muligheter til å kunne forsørge sine barn igjen når de blir voksne. Fattigdommens onde sirkel blir dermed brutt.

Alle foto: Per Fronth