Gå til innhold Gå til navigasjon

Nå er de hjemme

Bye bye, Mathare! Wilson Maina smiler sitt bredeste smil, for i dag går hans største drøm i oppfyllelse. Sammen med kone og barn flytter han fra skuret i Mathareslummen til et nytt hus i Kaputiei Town. Se video!

Wilson sitter i en minibuss fylt opp med stoler, bord, gryter og alt annet som hører til i et flyttelass. Før de drar ut til Kaputiei stopper de hos en møbelhandler. Wilson har spart penger til å kjøpe møbler til det nye huset.

Han har for så vidt hatt god tid til å spare. Det er sju år siden Jamii Bora-leder Ingrid Munro lanserte ideen om Kaputiei Town, de fattiges by. Byen der mennesker som ved hjelp av mikrofinans - små lån og sikker sparing - fikk muligheten til å klatre ut av fattigdom. Og som i kraft av egen innsats, kreativitet, viljestyrke, dyktighet har maktet å ta de vanskelige stegene ut av fattigdom og maktesløshet.

Ikke alle rike kenyanere fra området omkring Kaputieisletten ønsket imidlertid menneskene fra slummen velkommen til nabolaget. Flere år med rettsaker endte i en knusende seier for Jamii Bora og gründerne fra slummen. Men ventetiden ble lenger for familiene som har hatt flyttingen fra slummen som sitt høyeste ønske.

Nye møbler
Minibussen stopper hos møbelhandleren. Etter intense minutter med valg av møbler og pruting blar Wilson opp pengene det koster for sofa, to stoler og vitrineskap.

Deretter stables varene opp på i bilen som følger med.

For norske øyne ser det ut som et umulig prosjekt, men vi er ikke i Norge nå. Her lastes det i ulike varianter, før man finner en løsning. Alt får faktisk plass, på en måte som til og med nesten ser trafikkmessig forsvarlig ut.

Skolen er i gang
Det er høytidstemning i Kaputiei Town når Wilson tar med seg flyttelasset inn i huset. Wilsons familie er en av 2000, som med boliglån fra Jamii Bora får flytte inn i Kaputiei Town i egne hus med innlagt vann, toalett, kjøkken, stue, soverom for både barn og voksne.

- Det er så stort her utbryter han. Inne på soverommet han og kona skal ha, utbryter han: - I Mathare var hele huset vårt like stort som dette rommet! Han begynner entusiastisk å gestikulere: - Der sov vi, der lagde vi mat, der spiste vi!

De første
Rundt 30 familier har til nå flyttet inn i det første nabolaget, som til sammen består av 246 hus. Snart er alle husene helt ferdige, og flyttingen foregår nå fortløpende. Også de første klasserommene er ferdige og i bruk. Jamii Boras barnehjem er ennå ikke ferdigbygd, men barna har flyttet midlertidig inn i noen av de ferdige husene. De går nå på skolen sammen med barna fra familiene som har flyttet hit.

Blant dem vi treffer på Kaputieisletten er Eunice Wainimu. Sammen med ektemannen, sju barn og åtte barnebarn har hun nå flyttet inn i det nye huset. Det var kun fattigdommen som holdt henne og familien  i Mathare. Nå er hun svært lykkelig for at barn og barnebarn kan leve i et helt annet miljø:
- Nå har vi det godt. Det er en stor, stor forskjell fra hvordan vi har hatt det. Gud velsigne Jamii Bora, sier Eunice.

Jamii Bora startet med 50 tiggere i Nairobi, som ba bistandsarbeideren Ingrid Munro om penger.
- Klarer dere å spare noen skilling, skal jeg gi dere dobbelt så mye i lån, svarte Munro. I dag er Jamii Bora Afrikas raskest voksende mikrofinansorganisasjon og nærmer seg 200 000 medlemmer.

Fiskegrossisten
En av tiggerne som først kom til Ingrid Munro er Clarice Adhiambo. Hun har siden etablert seg som fiskehandler og har gjort stor suksess med forretningen. I dag treffer vi henne utenfor det nye huset hun eier i Kaputiei.

- Det er veldig bra å eie sitt eget hus. Huset er så stort! Her kan vi puste inn frisk luft! Jeg trives allerede godt her og barna er lykkelige. Forretningskvinnen Clarice er også i full gang med å organisere butikkene sine i forhold til sitt nye bosted. Sammen med den nest eldste sønnen har hun allerede åpnet en liten butikk i Kaputiei Town. Inne i Nairobi i fortsetter hun å drive kafé i samarbeid med sin eldste sønn.

Se video om Clarice her:

Tilbake i Wilsons hus er møblene allerede på plass. Huseieren ligger på sofaen med verdens lykkeligste smil. - Ikke alle drømmer blir sanne, men i dag har min største drøm gått i oppfyllelse. En stor takk til alle norske venner som har bidratt til at dette ble mulig, sier Wilson Maina.

Første nabolaget i Kaputiei er nesten helt ferdig. Folk flytter nå inn i de 246 husene.