Gå til innhold Gå til navigasjon

Mr.Toys lager leker i Kampalas slum

Mr.Toys lager leker i Kampalas slum
Victor hadde en drøm om å kunne lage leker. Nå kjenner alle ham som Mr.Toys.

– Velkommen til Mr.Toys!

Tekst og foto: Siv Iren S. Kolstad, Kampala, Uganda

Mr.Toys møter oss med utslåtte armer og et stort glis. I bakgrunnen står en ansatt og pusser på en bilkropp som skal males i sterke farger, mens en annen limer sammen bildeler.
– Slik ser bilene ut når de er ferdige. Vi lager ulike modeller som passer for barn mellom 2-5 år, forteller han og dreier bilen rundt for å vise bilskiltet.

Bilene til Mr.Toys er laget for å vare. De skal tåle at barn sleper dem etter seg over steinete stier og gjennom skittent sølevann i slummen i Kampala.

Mr.Toys, eller Victor som han egentlig heter, har alltid hatt en drøm om å lage leker. Da han mistet jobben bestemte han seg for å satse alt han hadde for å glede barn.

– Her i slummen hadde jeg i lang tid sett et behov for robuste leker. Barn som bor her mangler trygge leker. De leker med søppel og farlige gjenstander. Derfor kom jeg på at jeg skulle prøve å lage noen biler, sier han.

Fra tegningene som ble skriblet ned i et forsøk på å skape et levebrød, har Mr.Toys nå lykkes med å skape en arbeidsplass for seg selv og tre andre. Gjennom Strømmestiftelsen fikk han tatt opp et lån for å skaffe en elektrisk sag.

– Da jeg fikk lån til å kjøpe riktig utstyr, klarte jeg å lage bilene slik jeg ønsket. Nå har jeg én ansatt og to lærlinger, og sammen har vi laget rundt 800 biler, forteller han.

Pågangen er stor, og Mr. Toys har liste med 50 kunder som venter på å få kjøpt sin unike Mr. Toys bil. Den lille fargerike snekkerboden har blitt en attraksjon i nabolaget, og mange barn strekker halsen langt for å få et glimt av trebilene idét de passerer verkstedet til Mr. Toys.

– Det er ikke alle foreldre som har råd til bilene, men jeg tilpasser prisene etter kundene. Jeg gir bort mange biler. Hvis du ønsker velsignelse, må du også velsigne noen andre, smiler han.

Jeg vil bli jobbskaper

Vi ønsker å gi følgende engangsbeløp:

Jeg ønsker å gi følgende månedsbeløp:

350 kr kan gi et barn skoleplass i Vest-Afrika.