Gå til innhold Gå til navigasjon

Mot drømmen – på tom mage

Sult. Svaret kommer kontant, på spørsmålet om hva hun syns er den største utfordringen med å gå på skolen.
“Edith Bas” er 14 år, og en av de heldige.

Utdanning er  nemlig ikke for alle.
Hver dag går hun og de 62 andre medelevene i klassen hennes, en time på støvete veier, oppover fjellsiden, for å nå frem til skolestart klokken åtte. Ingen av dem har spist frokost. Det vakre og frodige landskapet står i sterk kontrast til den harde virkeligheten befolkningen her lever i, på landsbygda i utkanten av Mbale, Uganda. Lite mat, stor fattigdom, og et klima i endring, skaper uforutsigbart og vanskelig livsgrunnlag. For 3 år siden fantes det ingen skole eller utdanningsmulighet for barna i dette området.  Nå samles  400 elever fordelt på 7 klasser, i en åsside under tak, med engasjerte lærere som både vil og kan gi dem nøkkelen til en bedre fremtid.

Et knippe elever i ulike alderstrinn har samlet seg i det dunkle klasserommet. De mest sjenerte står på utsiden og titter inn gjennom vinduene. Benkene og pultene er av flisete tre, og tavlen er slitt og skrablete etter mange timers undervisning. På  halvstødig engelsk står modige Edith oppreist, og forteller om  det beste med å gå på skolen – det å kunne lese og skrive, og slippe å gifte seg før hun er 18 år. Hun drømmer om å bli lærer. Og om at mange skoler skal bli bygget i området slik at flere får sjansen som henne.

Når elevene ikke har undervisning, blir det noe tid til lek og avkobling. En liten gutt på snaut 7 år, som vil bli pilot, tar ordet forsiktig, og forteller at de liker å spille nettball og hoppe tau. Men i skolehverdagen inngår også plikter som å hente vann, vaske klasserommene, og andre gjøremål til nytte for lokalsamfunnet.

Edith går i 7. klasse, siste trinn, og er snart klar for å ta steget videre, mot Sakendo high school.
Takket være muligheten hun har fått – kan hun selv kjempe for å endre den virkeligheten hun ble født inn i. Langsomt – med sterk disiplin, og blikket festet på drømmen.

Men først skal hun hjem, og spise dagens første måltid.
Klokka er seks på kvelden, og hun legger i vei.