Gå til innhold Gå til navigasjon

Morskjærlighet i krigen

Morskjærlighet i krigen
Årets morsdag, søndag 9. februar, dediserer jeg til Sør-Sudans mødre, skriver Kristine Storesletten Sødal.

Det første jeg gjorde da jeg kom hjem fra Sør-Sudan, var å klemme mine tre barn.

Av Kristine Storesletten Sødal,
Markeds- og Kommunikasjonssjef i Strømmestiftelsen

Dette var i mars 2013. Min første reise til et krigsherjet land fylt av fremtidsoptimisme. Alle mennesker jeg møtte hadde en stolthet og glede over sitt nye land. Mødre med store smil, delte sin optimisme for en ny tid: «Barna skal få skolegang», «Barna skal vokse opp i et samfunn uten soldater som angriper». «Øynene skal skånes for drap». «Landsbyer skal ikke lenger stå i flammer». «Barna i Sør-Sudan skal få en fremtid». Det handlet om barna. En fremtidsvisjon drevet av morskjærlighet.

Det gjorde sterkt inntrykk på meg å møte disse kvinnene. Etter to tiår med krig hadde de puslet seg sammen på rekordtid. Bitterhet var bundet, sår var bandasjerte, og skuffelsen over vold mellom landsmenn var erstattet med mot og entreprenørskap. Mødrene, kvinnene og enkene flyttet tilbake til landsbyer som tidligere ble angrepet av soldater. De dyrket jorda for å kunne brødfø familien.

Mødre i krig
Det er med sorg at jeg nå følger nyhetene fra Sør-Sudan. I desember blusset urolighetene opp på ny. Flere tusen mennesker er drept eller såret. Ifølge UNHCR er nærmere 800.000 mennesker på flukt. Blant disse er de samme kvinnene som i 2011 tok til gatene for å feire frigjøring og fred. Mødre, som nå trykker barna tett til brystet, mens de søker trygghet i provisoriske flyktningeleirer. Håpet er der fortsatt: at deres barn skal vokse opp i en ny tid.

Mødre for fred
Morsdag ble først opprettet i USA til minne om Ann Maria Reeves Jarvis, som utførte humanitært arbeid under den amerikanske borgerkrigen på 1860-tallet. Hun organiserte foreninger som samlet inn penger til medisiner og skaffet arbeidshjelp til familier der mødrene var rammet av tuberkulose. De pleiet også sårede soldater fra begge leire.

I Norge har morsdag mistet sitt opprinnelige budskap. Det handler ikke lenger om å hedre mødre som kjemper for fred og forsoning. I stedet har det blitt en kommersiell begivenhet med blomsterbuketter og kaffe på senga. Jeg må innrømme at jeg nyter denne dagen, men besøket i Sør-Sudan ga Morsdagen en ny dimensjon for meg.

Morskjærlighet i Sør-Sudan
Rundt 150 år etter Ann Maria Reeves Jarvis sin innsats under borgerkrigen i USA, kjemper tusenvis av kvinner stille kamper i Sør-Sudan. Deres mot og morskjærlighet holder dem oppreist gjennom krigen. Mødrene i Sør-Sudan har de samme gode ønsker for sine barn, som vi i Norge har for våre. Men kampen de kjemper er så mye større. I disse dager handler det først og fremst om overlevelse.

Fremtidens mødre
Under min reise til Sør-Sudan deltok jeg på en avgangsseremoni for jenter som hadde fullført yrkesopplæringen, støttet av Strømmestiftelsen. 50 av landets fremtidige mødre sto rake i ryggen, med et diplom i hånden og øyne som lyste av fremtidsoptimisme. De fortalte om sine drømmer. De ønsket å bygge landet. Tjene egne penger som de kan gi tilbake til sine mødre og fedre. «Jeg vil bidra». Selv om urolighetene har satt en brems for landets utvikling, er Strømmestiftelsen tilstede. Vi skal jobbe hardt for vilkårene til dagens og fremtidens mødre i Sør-Sudan.        

Årets morsdag, søndag 9. februar, dediserer jeg til Sør-Sudans mødre.