Gå til innhold Gå til navigasjon

Mor i jobb = barna på skole

Mor i jobb = barna på skole
Da Djénéba Keita (40) fra Mali var liten, lærte hun aldri å lese og skrive.

– Jeg vil gi barna mine noe jeg selv aldri fikk, sier Djénéba Keita (40)

Av Jeremí Traore, i Mali

Da Djénéba Keita (40) fra Mali var liten, lærte hun aldri å lese og skrive. Det gjør henne desto mer ivrig etter å sørge for utdanning til sine fem barn. Men de fire yngste hadde ikke gått på skole, hvis ikke mamma hadde fått sjansen til å skape seg sin egen jobb.
– Jeg har fem barn i alderen 10-20 år, to jenter og tre gutter. De fire yngste hadde ikke fått skolegang, hvis ikke jeg tjente egne penger.

Speed School
I Mali er det vanlig å begynne på skolen når man er 6-7 år. Men på grunn av dårlig økonomi tidligere hadde ikke hun og ektemannen, Gaoussou Traoré, anledning til å sende alle barna på skolen da de nådde skolealder. Løsningen kom da mor fikk sjanse til å skape seg sin egen jobb. Da kunne hun sende barna på Speed School – en hurtigskole på ni måneder, skreddersydd av Strømmestiftelsen, for barn som har gått glipp av skolegang. De klarte å ta igjen tapte skoleår, takket være mammas inntekt og Speed School , som kom til landsbyen deres.

Forretningskvinne
I dag er fembarnsmoren en drivende forretningskvinne og leder for en spare- og lånegruppe i sitt lokalsamfunn. Hun går i bresjen for 25 gruppemedlemmer som møtes en gang i uka for å spare og låne sammen.
– Vi har kalt spare- og lånegruppa vår «Korodiya — å gjøre noe godt», for dette gjør både familien og lokalsamfunnet vårt lykkelige. Takket være spare- og lånegruppa fikk jeg sjansen til å skape meg et tryggere levebrød og sende barna mine på skolen, sier hun.

Spare- og lånegruppa tilbyr lån til kvinner i landsbyen, slik at de kan starte egne inntektskilder, selv om de ikke har tilgang til vanlige banktjenester. Djénéba selger mais, peanøtter og klær på et marked i nærheten av landsbyen. På markedet kjøper hun urter og andre ting som hun videreselger. Hun forklarer at hun investerer deler av lånene i jordlappen, ved å kjøpe frø og gjødsel.

– Jeg pleier å ta opp lån på mellom 1000-1500 kroner, forteller Djénéba.

Større avlinger
– Før jeg begynte å gjødsle jorda, ga innhøstingen 5-6 sekker.
Under forrige innhøsting høstet jeg hele 18 sekker, som hver inneholdt 100 kilo med mais. Det ble også 16 sekker med peanøtter. Inntjeningen ble 1590 kroner, som jeg investerte i en okse som kan pløye jorda, forteller hun. Hun kan i tillegg tjene ekstra på å leie oksen ut til andre.

Ektemannen, Gaoussou Traoré, forteller at kona spiller en viktig rolle for å forsørge familien.
– Jeg er veldig stolt over at kona mi bidrar til familieøkonomien, slik at vi begge kan sørge for at barna får skolegang. Jeg skulle ønske at vi begge hadde hatt muligheten til å få utdanning da vi var unge, sier han.  Men nå er det barna som får den sjansen, og det er han lykkelig og glad for!