Gå til innhold Gå til navigasjon

Miljøaktivistene

Miljøaktivistene
Det er tid for treplanting.

Elisabeth Helgøy og Kristine Marie Fonneløp planter trær i Kenya.

Tekst og foto: Elisabeth Helgøy og Kristine Marie Fonneløp,
Act Now-studenter i Kenya


Sola skinner, og en mild bris blåser svakt idet vi ankommer skolegården. Lufta er varm, men langt i fra ren. Det er umulig å ikke legge merke til den svake, råtne søppellukta. Vi er på besøk hos Dandora Secondary School i utkanten av Nairobi, i regi av CHRISC sitt miljøprogram. Med oss har vi en sekk full av bittesmå trær. Det er tid for treplanting.

Søppelhaug bak skolegården
Over oss flyr et par digre storker. Det er først idet de gigantiske fuglene lander, at vi legger merke til de enorme søppelhaugene som omringer skoleområdet. De ligner i første øyekast på små fjelltopper, men når vi beveger oss nærmere, ser vi at det er søppelet som danner de store haugene hvor storkene har slått seg til ro. Stanken blir sterkere ettersom vi beveger oss nærmere.

Langs murene som skiller skolegården fra søppeldynga, er det plantet en rekke med trær. De grønne bladene svaier svakt i takt med vinden, og utgjør en stor kontrast til omgivelsene. Forbi oss trasker elever i lyseblå uniformer med bøkene under armen. Friminuttet er over, det er tid for neste time. Men noen elever jobber utendørs i dag. Mange har funnet fram spader og trillebår. Andre har allerede begynt å gå løs med hakka for å lage groper til nye trær.

0021-miljoaktivistene-2Alle gode ting er tre
Mary Kabati, frivillig medarbeider i CHRISC og aktiv treplanter, snakker ivrig til elevene om viktigheten av treplanting mens de små trærne blir plassert i jorda. Elevene bruker hendene for å dekke de vesle røttene med jord, og trærne får rikelig med vann og pleie. Vi tar en liten prat med Mary, imens nye trær får tildelt sine plasser.

— Tror du treplantingen har en positiv effekt på miljøet?

— Ja, jeg tror treplantingen vil ha en positiv effekt på miljøet i lang tid fremover. Når ungdommene er med på å plante disse trærne, er de samtidig med på å skape en bedre fremtid. Lokalsamfunnet her har lite kunnskap om miljøspørsmål, og gjør derfor heller ingenting med det.

— Hva er positivt med at elevene her planter trær?

— Noen av elevene har aldri vært med på å plante trær før, og de vet ikke hvordan det gjøres. Nå får de se viktigheten av treplantingen. De får også ta del i prosessen, og de lærer om hvilke tresorter som er bra for miljøet, og hvilke som krever for mye vann og stell.

Treplanting er kjekt
Sarah Wangui(17) og Gloria Wangari(17) er to av elevene som deltar denne dagen. Det er ingen tvil om at jentene synes det er kjekt å få være med å plante trær, og de forteller med en stor entusiasme. Ingen av dem har vært med på å plante trær på skolen før. De er ellers aktive volleyballspillere på CHRISC sitt volleyballag på skolen, og synes at det at CHRISC kommer og planter trær er et flott tiltak.

— Vi lærer hvordan man planter trærne, og jeg og de andre elevene må ta ansvar for å passe på dem. Senere kan jeg komme tilbake og se på trærne og være stolt over det jeg har bidratt med for miljøet. Det hjelper å plante trær! Ofte er det mye røyk fra søppelhaugene, og trærne bidrar til å rense luften så den blir friskere, sier Sarah.

— Jeg planter trær hjemme hos moren min. Nå kan jeg ta med meg hjem den kunnskapen jeg får her og bruke den når jeg planter der. Det er kjekt å få være med å plante trær på skolen vår gjennom CHRISC. Miljøklubben på skolen har plantet trær her tidligere, men det er veldig gøy å få bidra selv også, skyter Gloria inn.