Gå til innhold Gå til navigasjon

Margaret (38) har forretningsteft

Margaret (38) har forretningsteft
For å sikre barnas fremtid, ønsket Margaret å gjøre noe med familiens usikre økonomi.

- Jeg trengte bare et lån for å komme igang, sier hun.

Tekst og foto: Doreen Basirika, Kampala

Margaret Muyanja drev et lite lokalt bakeri i Mukono Town, øst for Kampala sentrum, hvor hun solgte enkle bakverk. Hver dag jobbet hun lange dager, men inntekten rakk ikke til å dekke familiens utgifter. Med fire barn å forsørge, var skoleutgiftene høye. Margarets mann har flere koner, og inntekten hans fordeles på alle husholdningene. Derfor var familiens økonomi sårbar og uforutsigbar.

Utvidet spisestedet
For å sikre barnas fremtid, ønsket Margaret å gjøre noe med familiens usikre økonomi.
– Siden min mann ikke kunne brødfø familien, måtte jeg sørge for en sikker inntekt. Jeg visste at jeg hadde forretningsteft, men jeg fikk ikke utnyttet potensialet mitt. Jeg trengte bare et lån for å komme i gang, forteller hun.

Stadig flere mennesker flyttet til bydelen, og Margaret oppdaget at det var marked for å utvide bakeriet. Da hun kom i kontakt med Strømmestiftelsens partner Uganda Micro Credit, tok hun opp et lån på en million ugandiske shilling (2000 kroner) og utvidet bakeriet til et spisested. I dag serverer hun både frokost og lunsj til 20 gjester daglig. For å hjelpe henne med driften, har hun ansatt to kvinner som serverer gjestene.

I farens fotspor
Som barn tilbragte Margaret mye tid i farens butikk. Hun hjalp ham når hun kunne og observerte hvordan en butikk drives. Lærdommen har hun tatt med seg videre. I tillegg til spisestedet har hun nå også åpnet et lite utsalg med dagligvarer.
– Nå følger jeg i min fars fotspor. Derfor er det ekstra motiverende å se at forretningen vokser. Det gjør meg stolt, forteller Margaret.

uganda-cmmf-margaret2
Bygget hjem.
Da Margaret hadde betalt tilbake det første lånet, tok hun opp et nytt lån på fem millioner ugandiske shilling (10 000 kroner). Lånet ga henne mulighet til å kjøpe et stykke jord, og hun fikk bygget et hus til seg og familien.
– Nå som økonomien er tryggere, har hele familien en bedre hverdag. Jeg kan forsørge barna, og alle går på skole. De to eldste går på ungdomsskolen, mens de to yngste går på barneskolen, sier hun.

Margarets drømmer
Margaret har opplevd stor fremgang den siste tiden, men hun gir seg ikke før familieøkonomien er solid.
– Jeg skal sørge for at barna mine får universitetsutdannelse. Dernest ønsker jeg å kjøpe en bil. Jeg har også en plan om å gjøre i stand et rom til utleie, for å sikre høyere fast inntekt, smiler den driftige forretningskvinna.