Gå til innhold Gå til navigasjon

Løper for drømmen sin

Emmanuel på elleve år har en drøm: Å bli president. Hver dag løper han 16 kilometer frem og tilbake til skolen for å nå målet sitt. For hvis han jobber hardt, kan han en dag støtte familien sin, som er veldig fattige.

Han heter Emmanuel Tiendrebeogo og begynte på Speed School i Burkina Faso i oktober i fjor. Han har aldri gått på skole tidligerere, så Speed School var hans siste sjanse til å få en utdanning. I løpet av ni måneder har han lært seg tre års pensum på et helt nytt språk, så nå kan han både forstå og svare oss på fransk, selv om han er nokså sky og snakker med svært lav stemme. Men når kameraet kommer frem, er imidlertid blygheten som blåst bort.

Når vi spør om det er noe han misliker på skolen, tar han en tenkepause, men kan egentlig ikke finne noe. Emmanuel liker alle fagene og sier at læreren er flink. Han sier han vil arbeide hardt for å bli neste president i Burkina Faso, slik at han kan støtte familien sin, som er veldig fattige.

Når du ser på bildet av Emmanuel, skjønner du raskt at denne gutten er det noe spesielt med.

– Jeg løper så fort jeg kan til skolen. Det er fire kilometer én vei, og jeg bruker ca 20 minutter. Så løper jeg hjem igjen og spiser litt ris klokka tolv. Klokka halv tre løper jeg tilbake til skolen, og løper hjem igjen klokka fem når den slutter. Om kvelden vasker og rydder jeg hjemme, gjør lekser og leker med vennene mine før jeg stuper i seng klokka ni, sier Emmanuel. Mange av dem går ikke på skolen, og misunner ham det.

I tillegg til å bli president, har han ett spesielt ønske: – Jeg ønsker meg en sykkel! Det hadde gjort livet mitt litt enklere, smiler Emmanuel, og vinker til oss med åpen hånd og stødig håndledd, som jo en ekte president skal kunne gjøre.

Fikk du lyst til å gi Emmanuel en sykkel så han slipper å løpe så langt hver dag? Ikke gjør det. Gi heller vennene hans i landsbyen en anledning til å løpe sammen med ham til skolen. Mange barn er lei seg for at de må stå utenfor. Mens han lærer å lese, skrive og regne, må de gjøre husarbeid, gjete dyr og jobbe på åkeren hjemme.

Mer enn 3 millioner barn i alderen 6-12 år går ikke på skolen i det hele tatt i Mali, Burkina Faso og Niger, så behovet er enormt. Men dette kan du gjøre noe med! Det skal ikke så mye til.

Vil du hjelpe barn som Emmanuel? Klikk her.