Gå til innhold Gå til navigasjon

Livreddende lys

Livreddende lys

Afrika har i dag flest fattige, men bruker minst energi. Mangelen på ren og fornybar energi er en av verdens fremste utfordringer.

620 millioner av befolkningen sør for Sahara lever uten tilgang til strøm. Dette er familier, kvinner, menn og barn. Uten tilgang til lys og varme, og moderne kokefasiliteter. For dem er tilgangen til energi en luksusvare. Denne energikrisen de lever i bidrar til å holde familier nede i fattigdom. Selv halvannet århundre etter at Thomas Edison fikk æren for å ha oppfunnet den moderne glødepæren, og lovet å produsere elektrisk lys ”så billig at bare de rike kan ta seg råd til å brenne stearinlys”.

Å leve uten strøm er kun et tankeeksperiment for oss i Norge. Strømmen er en helt integrert del av vår hverdag. I små afrikanske hjem fyres i dag lampene opp med parafin som familien har måtte kjøpe til en dyr pris. Dette er både brannfarlig og slipper ut svært helsefarlig karbon. Det ødelegger inneluften og gjør store skader på luftveiene hos barn og voksne. I Kenya alene dør 6000-12.000 hvert år som følge av parafinbruken. Skadelig røyk fra matlaging og dårlige kokeovner er også et stort problem, med svært tragiske helseeffekter.

Vi i Strømmestiftelsen er veldig glade for at det finnes alternativer, som stadig blir lettere tilgjengelig. Vi er i gang med et pilotprosjekt hvor kvinner i Kenya gjennom mikrofinans med spare- og lånegrupper selger solcellelamper, og dermed er sikret en trygg jobb og en sikker inntekt. En slik lampe tilsvarer ofte kostnadene til parafin og lading av mobiltelefon hos noen med tilgang til strøm. De fattige kan nå kjøpe solcellelamper på avbetaling, basert på de månedlige kostnadene det nye utstyret sparer dem for. Familien sparer dermed månedlige utgifter, får et produkt som er mye mer effektivt, og sparer i tillegg helse og miljø.

Vi ser også at en enkel solcellelampe gjør hverdagen mye bedre for barna. Det er nærmest umulig å få gjort lekser uten skikkelig belysning hjemme. Med en solcellelampe kan de lese med godt lys, selv når mørket faller, og de slipper å fyre opp de giftige parafinlampene. På de stedene hvor vi har begynt å prøve ut prosjektet erfarer vi at barna får bedre karakterer på skolen etter at familien har fått solcellesystem hjemme. Det finnes også flere andre eksempler der den positive effekten solcellelamper har for resultatene i skolen er klart dokumentert.

Solcellelamper kan ikke alene hjelpe folk ut av fattigdommen, men er et viktig verktøy som vi i Strømmestiftelsen bruker når vi jobber med å gi mennesker mulighet til å bryte med fattigdommens onde sirkel. Vi vet at lys gir muligheter til jobb og inntekt, og et bedre liv.