Gå til innhold Gå til navigasjon

Landsbybaserte organisasjoner

Landsbybaserte organisasjoner
Bilde fra en av våre partnerorganisasjoner i Sri Lanka. Disse damene jobber for å styrke lokalsamfunnene.

- Der rettigheter skaper utvikling

De siste årene har Strømmestiftelsen fokusert på en deltakende helhetlig utviklingstilnærming på Sri Lanka, så marginaliserte og isolerte samfunn kan styrkes og bli en del av samfunnet.

Arbeiderne på te-plantasjene og deres familier er ett eksempel på hvem vi jobber med her. De er blant de fattigste på Sri Lanka. Plantasjearbeiderne utgjør om lag 5% av landets 21 millioner innbyggere. Nuwara Eliya, et ledende distrikt med store plantasjer, rapporterte en fattigdomsrate på 22,8%. Feilernæring blant barna var på 44%.

Te-plantasjene er som regel underlagt store te-selskap, som ofte skaper isolasjon og lite mobilitet for arbeiderne: Geografisk blir de isolert, og de går også glipp av fordelene utviklingen tilbyr andre deler av forretningsverdenen på Sri Lanka.

Gode resultater
Våre partnere fokuserer på å skape en helhetlig utviklingseffekt ved å involvere alle lokale støttespillere og samarbeidspartnere; gjennom mobilisering, opprettelse av små grupper, samfunnsorganisasjoner og nettverk.

Som et resultat av et sterkere sivilsamfunn, bedre samarbeid med lokale støttespillere og nabosamfunn har levestandarden blitt forbedret og menneskers rettigheter blir møtt. Det er en mannsdominert kultur på plantasjene, der kvinner blir undertrykt med vold, diskriminering, overarbeid og feilernæring. De har ingenting de skulle ha sagt når det kommer til medbestemmelse i samfunnet.

Ved å ha et større fokus på kjønn og likestilling i programmene, har kvinner nå en økt deltakelse i utviklingsaktivitetene. De har tatt på seg kontorjobber, de kan bestemme hjemme og det har blitt mindre vold og alkoholisme i hjemmene.

Flere barn, som tidligere har droppet ut av skolen, har nå begynt på skolen igjen. Dette er takket være et økt fokus på barneklubber og School Development Societies.

Forbedret tilgang til finansielle og ikke-finansielle tjenester, og opplæring i inntektsgenererende aktiviteter, har gitt levedyktige inntektskilder og regelmessig månedsinntekt. Gjennom finansiell utdanning og fokus på familieutvikling har deres kultur for høyt forbruk – spesielt på alkohol, høy lånerate og avhengighet av lånehaier – blitt snudd til en mer produktiv pengestyring.