Gå til innhold Gå til navigasjon

Kristian Arntsen er Jobbskaper

Kristian Arntsen er Jobbskaper
- Suksess er avhengig av hardt arbeid, pågangsmot og å få muligheter, sier Kristian Arntsen.

- Suksess er avhengig av hardt arbeid, pågangsmot og å få muligheter. Det har jeg sett både i Norge og i Afrika.

Av Arild Vik

Kristian Arntsen har fagbrev som platearbeider, men i en begravelse for 20 år siden bestemte han seg for å gjøre noe helt annet. I mørk dress og til tonene av orgelmusikk bestemte han seg for å bli løgnas på heltid.

Engasjementet er ekstremt stort. Arntsen vil mye, og ytrer seg gjerne om både humor, politikk, bistand, industri, reklame, Uganda og Strømmestiftelsen. Og han har en stor fortellerglede.

Vi møter ham hjemme i Stavanger. Han har travle dager, og opplever suksess som komiker og revyartist.
- Jeg er veldig fornøyd med at jeg har fått mulighet til å jobbe med det jeg liker aller best. I Norge har vi heldigvis den fordelen at vi kan leve ut drømmene våre. Slik er det dessverre ikke i hele verden.

Annerledes jul
Det har Arntsen selv sett. I over ni år har komikeren fra Egersund hatt et stort engasjement for Strømmestiftelsen. Det hele startet med at barna ønsket en annerledes jul.

- I desember 2004 snakket jeg med mine to sønner om hva de ønsket seg til jul. Det var de som kom med ideen om å heller gi noe til noen som ikke har så mye. ”Vi har alt vi trenger”.

Arntzen kjente Olaf Gundersen i Strømmestiftelsen, og tok kontakt for å høre litt om hvordan de kunne hjelpe.
- Strømmestiftelsens arbeid, engasjement og ansatte traff meg midt i hjertet. Jeg liker måten de tenker på og den rausheten de har til alle folk de møter. De vil hjelpe folk i gang og gi mennesker med evner mulighet til å utvikle dem.

Flere Afrika-turer
Arntsens engasjement ble mer enn en julepresang i 2004. Han har hatt flere turer til Kenya og Uganda, og han har fått både venner og samarbeidsfirma til å involvere seg. I tillegg har han arrangert konserter med blant andre Tønes, Vamp, Morten Abel og Pål Kvammen til inntekt for Strømmestiftelsen.

- Hva har turene til Afrika gjort med deg?
Opplevelsene har vært sterke, og de slipper ikke taket. Jeg har fått et annet syn på hvordan vi har det og hvor takknemlige vi bør være. I Norge har vi ofte nok med oss selv, men vi må tenke mye mer helhetlig om fordelingene av verdens goder. Jeg tror og håper at jeg er et helere og rausere menneske nå enn før jeg fikk se og oppleve livet i Afrika.

Over hele verden er mennesker i jobb. Hver dag. Arbeidsuniformen varierer. Noen ifører seg dress og slips, noen kler seg ut med løstenner og parykk mens andre tjener penger barbeint. Målet er uansett det samme: Skaffe mat på bordet.

- Mine besøk i Afrika har gitt meg en større forståelse for hvem afrikanerne er og hvilke behov de har. Dette har jeg lyst til å fortelle andre om, og jeg bidrar så godt jeg kan for at flere blir engasjert. Sammen kan vi hjelpe mennesker i fattige land til å få en jobb og en framtid.

Fra hobby til yrke
Kristian Arntsen startet sitt yrkesaktive liv som platearbeider i Egersund, men han har hele tiden vært aktiv i både musikk- og revylivet i byen.
- Far min drev en tankstasjon for handelsflåten, og det var vanlig at jeg fikk stå i kiosken. Til kiosken i Egersund kom det mye tilreisende sjøfolk fra både Norge og utlandet, og jeg prøvde meg tidlig på å parodiere de ulike dialektene og språkene, sier Arntsen.

Revy var hobby i mange år, men for å livnære seg jobbet han i industrien og deretter med reklame. På begynnelsen av 90-tallet, i mørk dress og til orgelmusikk i en begravelse tok han valget; nå er det enten eller.
- Siden den dagen har jeg levd av å få andre til å le. Det har vært kjekt, men knallhard jobbing. De første årene var jeg mye rundt og banket på dører for å få jobber.

- Hva betyr arbeid for deg?
- Mye av min identitet ligger i det jeg jobber med. Å ha en jobb som jeg brenner for og som jeg mestrer gjør noe med selvbildet, og jeg er veldig glad for at jeg tok valget for 20 år siden og satset på det jeg hadde mest lyst til, sier han.

Hardt arbeid og suksess
I år har Arntsen spilt sommerrevy i Egersund. Sammen med Tønes og Ingvar Hovland har de hatt stor suksess med ”Løgn & Lort”, og de har spilt over 20 forestillinger med fulle hus.
- Suksess er avhengig av hardt arbeid, pågangsmot og å få muligheter. Det har jeg sett i Norge, og det har jeg sett i Afrika.

Selv om han har en travel hverdag med både revy og mange andre oppdrag fortsetter han å engasjere seg i Strømmestiftelsen. Nå er han engasjert i et prosjekt i Uganda for gatebarn, og han er ambassadør for kampanjen ”Jobbskaper”. Nylig var han på besøk i prosjektet i Uganda.
- Det er imponerende å se hva mange i Uganda får til med små ressurser. De er dyktige fagfolk med gründerånd, og de er stolte over det arbeidet de gjør. Å gi starthjelp i form av et lite lån, er ofte det som skal til for å skape en arbeidsplass som kan brødfø en familie.

Jobbskaper
I kampanjen ”Jobbskaper” er Arntsen ambassadør, og engasjerer seg for å få ut mest mulig informasjon om prosjektene.
- Jeg er veldig spent på hvor mange arbeidsplasser vi klarer å skape her i Rogaland. Vårt distrikt har lang tradisjon for giverglede og dugnadsånd, så jeg håper og tror på et godt resultat. 

- Hva håper du kampanjen skal føre til?
- Vi vil samle inn penger for å skape nye arbeidsplasser utenfor våre landegrenser. I Rogaland har vi i mange år tatt det som en selvfølge at vi har arbeid. Slik er det ikke i resten av verden, og jeg håper vi alle kanskje blir litt mer takknemlige for det vi har og litt mer gavmilde i forhold til de som trenger litt starthjelp, sier Arntsen.

- I Norge har vi ofte nok med oss selv, men vi må tenke mye mer helhetlig om fordelingen av verdens goder. Jeg tror og håper at jeg er et helere og rausere menneske nå enn før jeg fikk se og oppleve livet i Afrika.