Gå til innhold Gå til navigasjon

Knepen valgseier i Kenya

Valget i Kenya er over. Med minst mulig margin 50,07 prosent av stemmene, har 51 år gamle Uhuru Kenyatta (bildet) vunnet. Hovedmotstander Raila Odinga har fått 43,3 prosent av stemmene.

Kenya har nå valgt en president som er tiltalt for brudd på menneskerettighetene i forbindelse med forrige valg og skal møte for den internasjonale domstolen i Haag i juni. Det samme skal hans allierte og kandidat som visepresident William Ruto, begge benekter anklagene. Rettsaken er beregnet å ta to år.

I motsetning til valget i desember 2007 og omvalget i februar 2008, da over 1000 mennesker ble drept og flere hundre tusen mistet hjemmene sine og ble drevet på flukt, har dette valget gått fredfullt for seg. I timevis har velgerne stått i kø for å avgi sin stemme i valget som startet fjerde mars. Og i dager har kenyanerne ventet tålmodig på at stemmene skal telles og et resultat bli klart.

Seieren er svært marginal og Raila Odinga har lovet at han vil teste resultatet for høyesterett. Han vil undersøke om det har vært valgfusk. Han sier samtidig at en ny voldsbølge etter valget, som den i 2008 vil ødelegge landet for alltid og maner til ro.

- Valget er vunnet med minst mulig margin og jeg tenker det er fortsatt er flere som «holder pusten» til Odinga har fått saken fremmet for høyesterett. Resultatet er, slik der er blitt, fortsatt noe kritisk og det er fortsatt svært spennende for hvordan dette kan utvikle seg videre, sier generalsekretær Øyvind Aadland.  

Strømmestiftelsen har arbeidet i Kenya i flere år og har i dag to prosjekter med lokale samarbeidspartnere. Et av prosjektene er husprosjektet Kaputiei utenfor Nairobi og et annet er et prosjekt for landsbyutvikling i Masai Mara og Naibosho conscervancy. I tillegg samarbeider vi med KADET, en mikrofinanspartner i Kenya.