Gå til innhold Gå til navigasjon

Kampen om kunnskap

Gategutten Daniel har reist langt i sitt unge liv. Nå kommer en tid som er avgjørende for ferden videre.

Tekst og foto: Halgeir Westøl, Agder Energi

- I am scared, really scared, sier Daniel og tenker på eksamen som nærmer seg.
Han stirrer ut av et smårutete vindu med utsikt til duvende Masai-sletter. Rester fra siste undervisningstime henger igjen på den sorte kritt-tavlen.  Utenfra høres støyen fra barn som spiller fotball med besøkende fra Agder Energi.

- Men det er utrolig å tenke på hvor jeg var noen år tilbake. Når jeg har kommet hit kan jeg vel også komme meg videre, føyer han til.

Må ut
Da Daniel mistet moren sin som seksåring, var faren var allerede ute av bildet. Daniel og brødrene livnærte seg ved stjeling, og de ble en del av gjengmiljøet i Mathare slummen. Åtte år gammel ble Daniel plukket opp av gatebarn-programmet til Jamii Bora, og han har nå tilbrakt de siste årene sammen med 120 andre foreldreløse gutter.

Når Energisk møter Daniel for tredje året på rad, er det siste innspurt til avgangseksamen i Primary School i Kaputiei. Drømmen er å få nok poeng til å komme inn på en National Secondary School. Men han deltar i en knallhard konkurranse.

- Det er så mange ungdommer over hele landet som kjemper om disse plassene. Kaputiei bygger også opp en Secondary School, og lærerne her er flinke og tar godt vare på oss, men skolen har foreløpig for lav status. Jeg må ut herfra, det er trist, men jeg må tenke på fremtiden min, sier han og ser litt beklemt ut.

Vanskelig finansiering
Daniel drømmer om en forskerjobb der han kan bidra til en kur mot AIDS. Sykdommen er en svøpe for menneskene i slummen hvor svært mange familier har medlemmer som er rammet.

- Veldig mange barn blir foreldreløse på grunn av AIDS, jeg vil så gjerne hjelpe dem, sier Daniel og legger til:
- If God can give me wisdom.

Visdom er viktig for å lykkes i utdanningssystemet i Kenya, men like nødvendig er kapital. Kostnadene for opphold og skolepenger på gode skoler er høy, og Daniel har ingen midler.

- Jeg vet ikke om det er mulig å skaffe penger, jeg er helt avhengig av å finne en sponsor, forklarer han.

Venter på TV
Jamii Boras barnehjem holder til i Kaputiei. I utbyggingsplanen for byen ligger etablering av egne bygninger for hjemmet, men til nå er byggingen ikke kommet i gang. Ungene bor midlertidig i to av husene som står ubrukt.

- Etter skoletid blir det mest lekselesing. Jeg spiller også noe fotball og er med i en dansegruppe. Vi ungdommer samles ute i gatene av og til, men uten gatelys er det svært mørkt på kveldstid. Det er ikke enkelt å komme seg rundt, forteller Daniel.

Når strøm kommer til byen er det viktig å prioritere TV, det vil bety mye for de unge, forklarer han. Samvær med jenter utenfor skoletid blir det lite tid til for sekstenåringen. På spørsmål om når han vil skaffe seg en kjæreste, svarer han med forundring:
- Sorry, I don't understand what you mean.

Starter på bunnen: Som millioner andre barn fra fattige kår i Kenya drømmer Daniel om et bedre liv. Gode karakterer og riktig skolevalg er viktig for å lykkes i et arbeidsmarked med skyhøy ledighet.