Gå til innhold Gå til navigasjon

Julenissen lever!

Julenissen lever!
Julenissen. Eller Mr. Toys, som han "egentlig" heter.

… Jeg møtte ham i slummen i Uganda i november.

Tekst: Kristine Sødal, markeds- og kommunikasjonssjef i Strømmestiftelsen

Kronikk: Det slo meg med én gang jeg traff ham, at her sto jeg foran selveste julenissen. Det kan være det var det strålende smilet, den ektefølte, trygge vennligheten. Eller så var det den sterke motivasjonen, den tydelige visjonen. Han hadde en himmel over hverdagen sin.

Denne mannen lever av å glede barna som trenger det mest, de som vet at de ikke får masse leker fra Brio-katalogen til jul. Julegavehysteriet vi opplever her hjemme ble med ett en velstandsparodi på jula og dets budskap. Jeg ble litt betrygget av det hele: Julenissen har flagget ut fra Nordpolen og satt opp verksted der han trengs aller mest.

Han var i full sving med å lage lekebiler til barna «sine» da jeg besøkte ham på verkstedet, ikke så lenge før jul. Listene var lange, barna spente.

Julenissen, eller Mr. Toys, som han «egentlig» heter, er selvlært snekker, og har fått lån til å starte sin egen bedrift gjennom Strømmestiftelsens mikrofinansprogram. Nå lever han av å lage leker til barna i slummen i Kampala. Mr. Toys og hans fire medhjelpere produserer biler av tre, hver med sin unike fargekombinasjon og bilskilt. Bilene er så populære at det er lang venteliste for å få tak i en.

Det spiller ingen rolle om du har vært snill eller rampete, om du har råd eller ikke. Kan du betale, skal du få kjøpe. Kan du ikke betale, så skal du få.
– For å få velsignelse, må du gi velsignelse, sier han om hvorfor han valgte denne retningen i livet, og hvorfor han gir alle barna en sjanse til å få sin egen, unike leke.

Uten skjegg. Flatere mage. Kortklipt hår og mørkere i huden enn det vi er vant til å se ham i våre tradisjonelle fortellinger. Men denne julenissen er ekte, og jeg vil tørre å påstå at vår gamle versjon av Julenissen har noe å lære av denne fantastiske mannen.

Ikke bare sprer han glede til barna i slummen året rundt, der han selv bor og jobber. Han lager også kvalitetsleker, laget av resirkulert materiale funnet i containere i området. Barna får endelig en leke, en ekte leke, noe som er mangelvare her. Her lekes det ofte med farlig avfall og skarpe gjenstander langs åpen kloakk og søppel. Skadelig, farlig og ikke like stas som å få eie sin egen, flotte bil – som i tillegg har ett års garanti. Kjekt å få gratis reparasjon av selveste julenissen, når man leker i såpass utsatte omgivelser.

For Mr. Toys er dette langt mer enn en leketøysfabrikk. Hans store ønske er å gi barna i slummen i Kampala en bedre og tryggere hverdag, og han har et spesielt hjerte for de mange barna som er blitt utsatt for overgrep. Han bærer på en drøm om å starte et senter for disse barna, men inntil det blir realisert bruker han fabrikken sin til å glede barna med leker.

Overskuddet av sin lille bedrift setter han til side for å spare til egenkapital for et slikt senter.

Vi setter det på vår ønskeliste til jul – at selveste julenissen skal få sin drøm oppfylt.