Gå til innhold Gå til navigasjon

Jobbskaperne

Jobbskaperne
Den ene av disse to kvinnene bor i et av verdens aller rikeste land – den andre i et av verdens aller fattigste. Men interessen av å skape har de felles.

På en terrasse i Stavanger sitter to sterke kvinner. Den ene styrer et selskap med over 950 ansatte – den andre har fire tilsette.

Det er en solvarm og sen høst ettermiddag. Fortsatt er det behagelig å sitte ute. Under Jobbskaperkampanjen i Stavanger i september fikk Editah Kyomukama fra Uganda, og arbeidende styreleder i Kruse Smith, Sissel Leire et kort møte. Den ene av de to kvinnene bor i et av verdens aller rikeste land – den andre i et av verdens aller fattigste. Men interessen av å skape har de felles.

Prosjekt i Uganda
Kruse Smith har gjennom Krise Smith stiftelsen vært med å støtte et prosjekt i Uganda der Editah er medlem.  Sissel serverer kaffe og kaker, og spør og lytter interessert.
- Jeg ble med i organisasjonen Covoid fordi jeg så at dette kunne være viktig for meg, sier den unge kvinna. Så forteller hun hvordan det begynte. Hvordan det ene førte til det andre og hva Covoid og Strømmestiftelsen, og pengene fra Kruse Smith stiftelsen har betydd for henne og den vesle familien hennes og for mange andre familier på den fattige landsbygda i Uganda.

- Jeg er en av ti søsken, og den enste av oss om har gått på skole. Foreldrene mine hadde ikke penger. Men siden jeg var den beste eleven i klassen fikk jeg stipend og fikk fullføre skolegangen, forteller hun smilende.

Entreprenører
Sissel lytter interessert. Spør og vil vite mer om prosjektet, hva ho har brukt sine penger på og hvordan det har vært med å forandre livene deres. Og Editah forteller – hvordan hun for tre år siden startet å låne penger fra Covoid, at hun først investerte i griser og har nå fire purker som får grisunger som hun selger. Så har hun betalt tilbake pengene og tatt et nytt lån som hun brukte til å kjøpe høner, og siden har hun tatt og enda et nytt lån til å brenne murstein.
- Vi er jo i den samme bransjen du og jeg – vi er entreprenører og skaper verdier, skyter Sissel inn.
Så smiler de begge to.

Editah har fire ansatte som hjelper henne på gården. Ho er med i fire spare- og lånegrupper og sparer 40 000 shilling (ca. 95 kroner i uka) I tillegg til griser og 200 høns har ho 250 kaffetrær og en liten plantasje på åtte mål der ho dyrker bananer. I september var hun i Norge for å promotere Jobbskaper kampanjen.

Jobb er avgjørende
- Jobb er helt grunnleggende for meg. Jeg liker å skape og bygge og har nye ideer på hva jeg skal gjøre, sier den driftige unge kvinna. Editah er 29 år gammel, gift og har en sønn på fem år.
- Denne reisa har vært helt spesiell for meg. Jeg er glad for å være her og det er så viktig for meg å understreke at å ha et arbeid, en jobb å gå til er helt avgjørende for utdanning, helse og at vi kan ha et godt liv. Det er grunnlaget for alt i hele samfunnet vårt. Derfor er dette så viktig og denne kampanjen så viktig sier, Editah Kyomukama som også er folkevalgt fra sitt distrikt stiller i det som tilsvarer vårt kommunestyre.