Gå til innhold Gå til navigasjon

Jobbskaperen fra Sødal

Jobbskaperen fra Sødal

- Det føles ikke som et offer for meg, men jeg vet hvor mye det betyr for dem som mottar det, sier Kari Aas Hansen (49).

Kari Aas Hansen er trebarnsmor, sykepleier og jobbskaper gjennom Strømmestiftelsen. Siden 1991 har hun gitt til Strømmestiftelsen hver måned. I løpet av 22 år har beløpet blitt hele 91.000 kroner. Karis bidrag har gitt foreldre i Øst-Afrika muligheten til å skaffe seg en inntekt, gitt starthjelp til gründere i Mali og gitt gatebarn i Bolivia yrkesopplæring.

– Selv om jeg gir, velger jeg ikke bort noe. De fleste av oss merker ikke på lommeboka at vi deler noen hundrelapper i måneden, sier hun.

Gode grunner.
– Hvorfor engasjerer du deg?
– Oj, det er mange grunner til det. Den mest åpenbare grunnen er at jeg bor i Norge. Vi nordmenn er i en unik posisjon, og det føles nesten som en forpliktelse å dele med de som ikke har så mye. Den andre grunnen er nestekjærlighet, og et ønske om å bidra i verden. Den tredje grunnen er mer egoistisk: Skattefradrag for gaver til veldedige formål. Og så gir det meg god samvittighet, sier hun.

 Gir jobbmuligheter. Kari er opptatt av at pengene hun gir bidrar til at fattige kan skape seg et eget levebrød og ha muligheten til å forme sin egen hverdag. Gjennom jobbskaper er hun med på å gi jobbmuligheter.
– Å ha en jobb handler ikke bare om å skaffe inntekt. Jobben knyttes også til vår identitet og vår selvfølelse. Vi har behov for å oppleve at vi gjør noe meningsfylt med livet. Dette tror jeg også gjelder for de fattige, sier hun.

 – I Norge har vi daglig en rekke valgmuligheter, mens den største utfordringen for de fattige er at de mangler valg. Jeg syns det er fint å bidra til å gi fattige mennesker muligheter, sier hun.

Det nytter.  
– Jeg kan ikke få understreket nok hvor betydningsfylt engasjementet til mennesker som Kari er. År etter år støtter de prosjekter. Man føler kanskje ikke at noen hundrelapper i måneden utgjør noen forskjell, men det gjør det, sier Turid Skjævestad, leder for giverservice i Strømmestiftelsen.

Hun har sett at det nytter.
 – I løpet av mine år i Strømmestiftelsen har jeg truffet mange mennesker som har fått muligheter til å jobbe seg ut av fattigdom. Dette er muligheter som de får, takket være sånne som Kari, sier Skjævestad.