Gå til innhold Gå til navigasjon

It’s a girl – tre ord som dreper

It’s a girl – tre ord som dreper
De aborteres, drepes ved fødsel eller forlates. Bare fordi de er jenter.

Kronikk: De aborteres, drepes ved fødsel eller forlates. Bare fordi de er jenter.

Ifølge beregninger, gjort av FN, mangler verden 200 millioner jenter som aldri fikk vokse opp fordi de var jenter. De ble enten drept like etter fødsel, satt ut for å dø eller abortert.

For få dager siden satt jeg i salen på Aladdin Kino i Kristiansand der filmen «It’s a girl» ble vist. Filmen satte søkelys på denne grusomme virkeligheten. Alle vi som var der fikk et sjokkmøte med noen av de dramatiske og triste historiene bak denne mørke statistikken. Det kalles «gendercide», drap og forfølgelse som motiveres av én faktor: Kjønn. I forbindelse med dokumentaren «It’s a girl», stiller mennesker over hele verden spørsmålet: Hvorfor drepes jentebarn systematisk i enkelte land? Til sammen, sier dokumentaren, «mister» for eksempel Kina og India like mange jenter årlig som det fødes jenter i USA. 200 millioner jenter får aldri leve opp. Filmen ble vist i forbindelse med at vi her i Norge i år kan feire Stemmerettsjubileet 2013, og tegner et bilde av hvordan millioner av jenter og kvinner har det rundt i verden i dag.

Jenter sviktes. Det er ikke bare familier som svikter døtrene sine. Jenters verdi nedvurderes i politiske systemer og kulturelle samfunnsstrukturer. Ettbarns-politikken i Kina har ført til masseabort av jenter. Indias tradisjoner om medgift har gjort jenter til en økonomisk belastning. Jentebarn drepes – i håp om at neste graviditet vil bringe fram et guttebarn. Filmen viste et grusomt eksempel der en fattig kvinne forteller at hun drepte åtte døtre som spedbarn. Dette har hun gjort i fortvilelse fordi hun ikke har råd til å fostre opp en datter. Denne historien er en av mange dystre eksempler hvor tradisjoner reduserer barnedrap til en handling som kan forsvares og aksepteres.

Det nytter. I Strømmestiftelsen jobber vi systematisk med rettigheter. I vårt arbeid for å styrke jenters rettigheter, arbeider vi med ulike samfunnsaktører. Gjennom å involvere politikere, prester, imamer, landsbyledere, lærere og andre nøkkelpersoner i prosjektene, arbeider vi også for å endre holdninger som undertrykker jenters verdi. Vi jobber både på grasrotnivå og med politisk påvirkningsarbeid. For å skape varige, trygge rammer for jenter, kreves det at man jobber med hele lokalsamfunnet. Slik tror Strømmestiftelsen at man best endrer undertrykkende tradisjoner, og kan snu forfølgelsen av jenter.   

Ikke glem jentene. Dokumentaren «It’s a girl» er brutal. Men viktig. På kvinnedagen 8.mars hadde alle fokus på kvinners rettigheter. For en uke siden møtte jeg 250 stolte jenter i Sør-Sudan som feiret at de hadde fullført Strømmestiftelsens utdanningsprogram Shonglap, et program som hjelper unge jenter til å bli selvstendige og stolte, som gir dem kunnskap om rettigheter og mulighet til for eksempel å tjene penger, og gjøre dem til sjef i eget liv.

Mitt ønske er at vi ikke glemmer jenters rettigheter selv om det er ett år til neste kvinnedag. Det fins minst 200 millioner grunner til å ha kvinners rettigheter i tankene hver dag.     


Kristine Storesletten Sødal,
Markeds- og kommunikasjonssjef i Strømmestiftelsen