Gå til innhold Gå til navigasjon

Internasjonalen - internasjonalt

Internasjonalen - internasjonalt

Kronikk: Nå nærmer vi oss 1. mai, arbeidernes dag. Aldri før har det internasjonalt vært et sterkere behov for å fokusere på jordens altfor mange bundne trelle, og på det som ikke rammer oss selv.

Tekst: Kristine Sødal, fungerende generalsekretær i Strømmestiftelsen

Det er 73 millioner arbeidsløse ungdom på verdensbasis. Over 200 millioner hvis du regner med de voksne også. Regner vi med dem som har en liten jobb som ikke er nok til å brødfø familien, er vi oppe i 1,44 milliarder!

Og et direkte resultat av dette ser vi utfolder seg i det ufattelige dramaet i Middelhavet akkurat nå.

Krig og fattigdom hemmer manges muligheter til å gjøre noe med egen livssituasjon. De er desperate, men handlingsvillige. All respekt for at de ønsker å gjøre sitt eget og familiens liv bedre ved å flykte over til Europa. Vi har selv vært der, USA var vår drøm for ikke lenge siden.

Jobb. Inntekt. Fred. Trygghet. Det er jo det vi alle ønsker!

Den lange reisen
Flere av de forliste i Middelhavet hadde kommet seg dit helt fra Bangladesh og Pakistan. Det er en lang reise som nå fikk en brutal slutt.

For altfor mange blir Middelhavet deres gravplass nå.

De gir alt. Det har de gjort lenge. Dessverre ender det ofte med at de også må gi livet sitt. Det er så sterkt det vi nå ser, det er sjokkerende sterkt.

Det er for ille at den lille ettåringen måtte drukne, fordi foreldrene ville gi henne et bedre liv. Det foreldrene ville gi det barnet, var trygghet.

Men det gikk ikke der de kom fra. Tryggheten i form av en stabil inntekt er det som driver mange vekk fra sine hjem.

Nylig traff en kollega av meg en mann fra Burkina Faso, han hadde prøvd å flykte over Middelhavet tre ganger. For å hjelpe familien sin til et bedre liv. Han brukte alt han hadde spart opp, satset liv og helse på en farefull ferd, men ble gang på gang fengslet og til slutt sendt tilbake til hjemlandet. Han ser ingen muligheter der, og kommer til å fortsette å prøve å komme seg til Europa. Alt det han gir opp. Alt det han gir! Gang på gang. For familien sin.

Neste generasjon
85 % av alle unge mellom 15 og 24 år bor i utviklingsland. I Bangladesh, for eksempel, er omkring halvparten av befolkningen under 24 år. I følge African Economic Outlook vil antallet unge i Afrika dobles innen 2045.

Dagens unge er en hardt prøvet generasjon, og faren er stor for at denne situasjonen vil eksplodere i årene som kommer. Lite vil derfor bli viktigere enn å sørge for at de får en mulighet til å være med på å utvikle landet sitt i stedet for å sette liv på spill for å søke lykken andre steder.

Ingen grenser
International Labour Organization tegner et tydelig bilde av hva sysselsetting betyr. Det handler ikke bare om velferd for individet og familien, men like mye om fattigdomsreduksjon, økonomisk vekst og sosialt samhold. Alternativet for mange er det stikk motsatte.

Dermed ser vi tragedien utfolder seg i båtene. Mange av de som ikke klarer reisen, dør. Eller blir sendt tilbake. Men for de som er heldige og kommer seg trygt i havn, venter enda flere utfordringer. Mange står klare til å utnytte dem, og drømmen om et bedre liv blir ofte bare med det: En drøm.

Vi ser nå tydeligere enn noen gang, at når mangel på alternativer og trygghet driver folk på flukt, vil ikke et problem stoppe ved et lands grenser. Dette er hele verdens utfordring, vi kan ikke sitte uberørt her hjemme.

Utdanning og jobbtrening
Vi må gjøre vårt for at situasjonen bedres, og et utrolig viktig element er jobb. I Strømmestiftelsen ønsker vi å sette fokus på dette på arbeidernes internasjonale dag: Ikke la oss glemme alle millionene i verden som desperat ønsker og trenger en jobb, en mulighet til å ha en tryggere hverdag, og som til og med setter livet på spill for å oppnå det.

Det er en rekke tiltak som må til. Vår lille rolle er å jobbe med grunnopplæring og utdanning, arbeidstrening og praksisplasser. Gjennom mikrofinans kan mennesker hjelpes i jobb, og skape en bedre hverdag og bygge samfunnet rundt seg der de er.

La oss bruke årets første dag i mai til å hedre alle som jobber så inderlig hardt for å få et bedre liv, og å hjelpe dem med å oppnå drømmen uten å måtte sette livet på spill.