Gå til innhold Gå til navigasjon

Unge liv reddet

Unge liv reddet
Mødresenteret i Lima støtter unge tenåringsjenter som har blitt ufrivillig gravide, som oftest etter voldtekt eller incest.

I Perus hovedstad Lima lever ei 14 år gammel jente og hennes ett år gamle sønn i beste velgående etter å ha blitt reddet av Mødresenteret.

Det å få barn i så ung alder er ikke akseptert verken moralsk eller lovmessig i dette landet. Likevel er det mange ungjenter som kommer i denne situasjonen ufrivillig.

I altfor ung alder ble Elizabeth kjæreste med en gutt som ifølge loven er for gammel for henne. De to holdt forholdet skjult. Foreldrene visste ingenting. Som 13-åring ble hun gravid og livet snudd fullstendig på hodet.

- Min far var så sint at jeg trodde han skulle drepe meg. Jeg var redd og full av tvil, forteller Elizabeth, som i dag er 14 år gammel.

Barnefaren er 20 år. Han forlot henne da det ble klart at hun var gravid. I Lima, Peru, tillater ikke loven et seksuelt forhold mellom ei som er yngre enn 18 år og en som er eldre. Det blir sett på som voldtekt.


Måtte flytte hjemmefra
- Å bli mor var det siste jeg tenkte å bli i så ung alder, fortsetter Elizabeth.

Faren til Elizabeth var svært skuffet over sin yngste datter. Hun måtte flytte hjemmefra og han nektet å snakke med henne. Mødresenteret ble redningen.


De ansatte på Mødresenteret kom etter hvert i dialog med hennes far. De to har nå fått snakket ut sammen og harmonien er tilbake i familieforholdet. Hun har flyttet hjem igjen. Familien hjelper henne med babyen slik at hun har tid til å gjøre lekser og lese til eksamen.

- Jeg vil bli regnskapsfører, sier hun. For jeg er veldig god i matte. Med den støtten jeg får fra senteret, familien og nå også fra lærerne mine så skal jeg klare det, konkluderer 14 år gamle Elizabeth.

- Jeg er stolt over at det finnes en spesiell, liten person i livet mitt, sier hun og kysser sin sønn.


Mødresenteret redder liv
Mødresenteret i Lima støtter unge tenåringsjenter som har blitt ufrivillig gravide, som oftest etter voldtekt eller incest. Jentene får hjelp med svangerskap og fødsel, og til å ta vare på og utvikle gode bånd til barna sine.

Senteret tilbyr også skolegang og opplæring i praktiske yrker som søm, strikking, baking og skjønnhetspleie. I tillegg gis juridisk hjelp, som å skaffe identitetspapirer til barnet, fastsettelse av farskap og økonomisk støtte.

Mødrene kan være på senteret fra ett til tre år, avhengig av familiesituasjonen. Noen flytter hjem igjen, andre til egnede slektninger, mens alvorlige tilfeller flyttes til et trygt tilfluktssted.

Strømmestiftelsen har støttet mødresenteret siden 2000, og siden starten har 991 tenåringsmødre fått hjelp.

 

Les mer om

Mødresenteret
Mødresenteret i Lima støtter unge jenter som har blitt ufrivillig gravide.
Peru
Landet sliter med en høy arbeidsledighet og stor sosial ulikhet.