Gå til innhold Gå til navigasjon

Sammen er vi sterke!

Sammen er vi sterke!
Den lille selvhjelpsgruppa står sammen i tykt og tynt.

- Vi er fattige, men sammen er vi sterke. Det er ingen problemer vi ikke kan løse i fellesskap.

Ordene kommer fra Damika Madehettige, leder av den lille selvhjelpsgruppa på seks som møter oss en varm maidag. De sitter på plaststoler inne i et bittelite hus inne i skogen, ute på landbygda sør i Sri Lanka. Det er på sitt varmeste, gradestokken kryper opp mot 40 varmegrader, men det stopper ikke kvinnene fra sitt ukentlige møte. Her er det penger som skal spares og problemer som skal løses.

Tema for dagen er jordbruk.
- En av medlemmene trenger hjelp til å høste inn te-blader, og vi stiller. Dette er helt vanlig, forteller Damika.

Grunnmuren
Hjelp, støtte og ikke minst sparing. Livet ser ganske annerledes ut nå, et og et halvt år etter at gruppa hadde sitt aller første møte.

De sparer minst 100 Sri Lankiske rupier i uka, og har til nå spart 9000 rupier. Det gir en økonomisk sikkerhet som kan komme godt med senere hvis noen i gruppa trenger et lån. Huset de sitter i, Damikas hus, hadde aldri stått der hadde det ikke vært for de seks damene, som nå ser på seg selv som familie.

- De mikset sement, og hjalp familien min å sette opp huset. Det setter jeg veldig pris på, forteller hun.

Det var ikke gitt at livet skulle bli så bra som det er nå, for noen av medlemmene i gruppa. Alle slet de med økonomien, og de fleste hadde problemer enten fysisk eller psykisk. De følte seg isolerte, og selv om de var naboer, kjente de hverandre ikke. Temaer det tidligere var tabu å snakke om, er nå det mest naturlige i verden.

- Vi er ikke flaue lengre, og støtter hverandre. Vi har funnet ut at alle har noe vi sliter med, og at det ikke er noen skam å be om hjelp. Mentalt har vi det bedre, og fysisk. Vi har blitt bevisste på hygiene, og svært få i gruppa er syke. Også er det godt å vite at vi kan hjelpe andre også, med gode råd, arbeidskraft eller et lån, smiler Damika og får heftige bekreftende nikk fra sine medsøstre i det varme lille huset ved Hambantota.

Landsbybaserte organisasjoner
«Sammen er vi sterke.» Denne tanken er sentral i arbeidet for samfunnsbaserte organisasjoner.
Spare- og lånegrupper
Å spare er å sikre fremtiden. For fattige, som gjerne har liten og ujevn inntekt, er sparing ekstra viktig.
Sri Lanka
På Sri Lanka lever rundt en fjerdedel av landets befolkning under fattigdomsgrensen.