Gå til innhold Gå til navigasjon

Robjul og klassen hans

Robjul og klassen hans
Robjul er snart klar til å begynne på vanlig skole.

Barnerim og sang kan brukes til så mangt. Også til å utrydde fattigdom.

Hva gjør man når mamma og pappa er så fattige, at de må ta flere jobber for å klare å brødfø familien? Når man må jobbe fra tidlig om morgen til sent om kveld, og i tillegg reise i mange timer for å komme seg til og fra jobb? Når du, til tross for all jobbingen, ikke har råd til å sende barnet på skole, og barnet må holde seg hjemme hver eneste dag. Der farer truer - kidnapping, voldtekt, brann og ulykker - og utviklingen stopper opp?

Robjul Islam (9 år) kunne ikke sine abc eller 123.
– Mamma og pappa bare jobbet, og jeg og mine fire søsken satt hjemme og ventet. De hadde ikke råd til å sende oss på skole, forteller Robjul alvorlig.

Den lille gutten har tydeligvis opplevd litt av hvert i løpet av sitt korte liv, og er innesluttet og sjenert. Men et lite smil brer seg over ansiktet når han får snakke om det han har lært de siste to årene.
– Robjul har en helt annen fremtid nå, forteller lærer Rowshan Parvin.

Utvikling
Robjul fikk nemlig en ny sjanse i livet. Strømmestiftelsens samarbeidspartner satte opp en skole i landsbyen, en uformell skole som går over tre år. Robjul er snart klar til å begynne på vanlig skole. Han kan alfabetet, han kan telle, og han kan til og med gjøre det på engelsk.

Engelsk, matte, naturfag, religion og sosialfag. Elevene har lært det barn som går på vanlig skole lærer, og det synes. Stolt synger Robjul en sang sammen med klassekameratene, som han har lært å kjenne, og lekt med i snart tre år.
– Det å leke sammen med andre, bli trygg på andre og å samarbeide er noe av det viktigste de lærer her, forteller læreren.
– Vi ser at barn som Robjul har blitt tryggere på seg selv, og blidere. De får lov til å være barn, og de får sjansen til å få en utdannelse.

Lokalgruppa
Robjuls mamma har også fått støtte og hjelp gjennom prosjektet, og har gjennom den lokale spare- og lånegruppa spart penger så familien har råd til å sende alle de fire barna på skole.

Gruppa møtes jevnlig for å spare et fast beløp. Gruppa råder selv over pengene sine, og etter hvert som pengene akkumuleres lånes de ut til medlemmene. I tillegg har de en sosialkasse hvor medlemmer kan søke om å få penger i nødsituasjoner.

Gruppemedlemmene får også tilbud om opplæring i grunnleggende økonomistyring. De får også opplæring i viktige helserelaterte emner, som hiv/aids og malaria, og noen får også lese- og skriveopplæring.

– Søsteren min går i 10. klasse nå, takket være gruppa mamma går i. Snart skal jeg og begynne på skolen, forteller Robjul stolt.

En drøm som for tre år siden virket umulig. Men Robjul har lært at drømmer er til for å oppfylles.

Les mer

Utdanning
Utdanning gir både barn og voksne verdifulle kunnskaper og ferdigheter.
Spare- og lånegrupper
Å spare er å sikre fremtiden. For fattige er sparing ekstra viktig.
Bangladesh
Bangladesh er et av verdens tettest befolkede og fattigste land, ifølge FN.