Gå til innhold Gå til navigasjon

Pumper liv i landbruket

Pumper liv i landbruket
Jorda mer lønnsom da U Thien Shwe tok mot til seg og kjøpte en trøpumpe.

En ganske enkel trøpumpe er i ferd med å revolusjonere landbruket for fattige bønder i Myanmar.

SE FILM OM TRØ-PUMPENE!

U Thien Shwe dyrker ris, bønner og betelnøtter. I generasjoner har familien drevet den vesle gården på et par mål.

Jorda hans ble mer lønnsom da han kjøpte en trøpumpe. En time til sammen på pumpa hver dag gjør at han sparer både krefter og tid. Før måtte han, kona og barna bruke flere timer hver morgen og kveld for å vanne de skjøre betelplantene og bønnene. Nå er det nok med en time totalt.

U Thien tråkker opp og ned og pumper friskt vann på plantene fra fiskedammen like utenfor. Etter hvert som bonden trør pumpes det vann fra dammen og ut i perforerte slanger som vanner plantene.

Fotpumpa har spart U Thien Shwe for mange problemer.

Penger tilbake
Trøpumpene er produsert av et selskap som utvikler og gjennomfører forretningsideer for et kommersielt marked. Pengene går tilbake til landsbyutvikling og investeres i at mennesker kan få bedre og enklere liv, utenfor fattigdom.

På et gjennomsnittsbruk på ca. 20 mål gir trø-pumpene en økt inntekt på mellom 300 og 400 dollar i året. Det tilsvarer opptil 50 norske kroner.

– Nå sparer vi tid og krefter vi kan bruke til helt andre ting. Vanndammen gjør at jeg kan drive oppdrett av fisk og få kontanter, noe som er viktig for oss fattige bønder. Pumpene har gjort livene våre lettere, sier han.

SE FILM OM TRØ-PUMPENE!

 

Les mer om

Mikrofinans
Mikrofinans gir fattige tilgang til små lån og finansielle tjenester slik at de kan skape seg en sikker inntekt og en trygg framtid.
Myanmar
Myanmar har vært styrt av en militærjunta siden 1988, og har vært isolert av mange andre land på grunn av dette.