Gå til innhold Gå til navigasjon

Mor i jobb = barna på skole

Mor i jobb = barna på skole
Nå som Djénéba fra Mali har fått sin egen inntekt, har hun råd til å sende barna på skole.

– Jeg vil gi barna mine noe jeg selv aldri fikk, sier Djénéba.

Av Jeremí Traore, i Mali

Da Djénéba (40) var liten, lærte hun aldri å lese og skrive. Det gjør henne desto mer ivrig etter å sørge for utdanning til sine fem barn. Men de fire yngste hadde ikke gått på skole, hvis ikke mamma hadde fått sjansen til å skape seg sin egen jobb.

Djénéba selger mais, peanøtter og klær på et marked i nærheten av landsbyen. På markedet kjøper hun urter og andre ting som hun videreselger. Hun forklarer at hun investerer deler av lånene i jordlappen, ved å kjøpe frø og gjødsel.

Speed School
I Mali er det vanlig å begynne på skolen når man er 6-7 år. Men på grunn av dårlig økonomi tidligere, hadde ikke hun og ektemannen anledning til å sende alle barna på skolen da de nådde skolealder. Løsningen kom da mor fikk sjanse til å skape seg sin egen jobb.

Da kunne hun sende barna på Speed School – en hurtigskole på ni måneder, skreddersydd av Strømmestiftelsen, for barn som har gått glipp av skolegang. De klarte å ta igjen tapte skoleår, takket være mammas inntekt og Speed School.

Forretningskvinne
I dag er fembarnsmoren en drivende forretningskvinne og leder for en spare- og lånegruppe i sitt lokalsamfunn. Hun går i bresjen for 25 gruppemedlemmer som møtes en gang i uka for å spare og låne sammen.

– Vi har kalt spare- og lånegruppa vår «Korodiya — å gjøre noe godt», for dette gjør både familien og lokalsamfunnet vårt lykkelige. Takket være spare- og lånegruppa fikk jeg sjansen til å skape meg et tryggere levebrød og sende barna mine på skolen, sier hun.


 

Les mer

Spare- og lånegrupper
Å spare er å sikre fremtiden.
Speed School
Tilbake til fremtiden på ni måneder.
Mali
Les mer om Mali.